Orvosi tévedés miatt idegen asszony gyermekét szülte meg egy lengyel anya

Tévedésből nem az anya, hanem egy idegen nő petesejtjét használták mesterséges megtermékenyítés során az észak-lengyelországi Szczecin orvosi egyetemének nőgyógyászati klinikáján, az egészségügyi miniszter eljárást kezdeményezett az ügyben.

 

A keddi lengyel sajtó tág teret szentelt az esetnek, különös tekintettel arra, hogy a méhen kívüli megtermékenyítésből született, most féléves gyermekről a DNS-vizsgálat során kiderült, hogy fogyatékos.

Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter rendkívüli sajtóértekezletet tartott kedden az ügyben. Elmondta, hogy a szczecini nőgyógyászati klinikát kivonják a méhen kívüli megtermékenyítést támogató állami programból, és pénzbírságot szabnak ki rá. Emellett a miniszter eljárást kezdeményezett a feltételezett orvosi hiba miatt.

Arlukowicz az esettel kapcsolatban rámutatott a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvény szükségességére. Elmondta, hogy a lengyel kormány még ezen a héten megvitatja a készülő jogszabályt.

A méhen kívüli (in vitro) megtermékenyítést szabályozó törvény egyelőre nem része a lengyel jogrendszernek. Az Európai Bizottság az emberi szövetek és sejtek minőségéről és biztonságáról szóló irányelv be nem tartása miatt be is perelte Lengyelországot az EU bíróságánál.

Az uniós irányelv lengyelországi alkalmazását éppen a mesterséges megtermékenyítésről folyó vita késlelteti. Mindenekelőtt a fő ellenzéki erő, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság, de a jobbközép liberális, kormányzó Polgári Platform egyes hívő katolikus képviselői is kifogásolják ezt az eljárást, amely szerintük sérti az emberi méltóságot, az élethez való jogot. A megtermékenyített petesejtek egy részét ugyanis nem “használják fel”, mintegy “kiselejtezik”.

A törvényjavaslat többek között szabályozná a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó, már működő klinikák tevékenységét, megkönnyítené állami finaszírozásukat, 8-ra korlátozná a méhen kívüli megtermékenyítés során életre hívott magzatok számát, és az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé tenné.

A törvényi szabályozás hiányosságai ellenére Lengyelországban a mesterséges megtermékenyítést 2013 óta az állam finanszírozza. Hozzávetőleg 17 millió eurós támogatással tavaly októberig 10 és fél ezer asszony részesült ilyen kezelésben, melynek eredményeképpen 677 gyermek született.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.