Ma van a magyar rejtvényfejtők napja

Háromórás rejtvényfejtőversenyt szervez a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából.

István György, a ROE elnökségi tagja elmondta: az egyesület kezdeményezésére az akkori oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy minden év február 3-át – a Füles című lap első számának megjelenésének napját – a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák. A hagyományoknak megfelelően a jeles nap alkalmából – immáron nyolcadik alkalommal – a ROE nagyszabású rejtvényfejtőversenyt szervez vasárnap.

A háromórás versenyre előzetesen már több, mint 200 rejtvényfejtő jelezte részvételét az ország minden pontjáról, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtő-versenye – mondta az egyesület elnökségi tagja.

Hozzátette: az egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért. Ezen kívül logikai rejtvényekkel, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival is, valamint olyan különleges rejtvénytípusokban is tesztelhetik magukat a résztvevők, mint a titkosírásfejtés, a nyelvi játékok, vagy a vizuális rejtvények kategóriája.

Ugyan a rejtvényfejtés alapvetően még ma is megmaradt papíron, ceruzával és radírral végzett szellemi sportnak, de már megjelentek a számítógépeken, okostelefonokon is játszható játékok. Ehhez igazodva, az idei rendezvényen, a hivatalos versenyprogramon kívül, bemutató jelleggel nagy méretű okostáblákon is fejthetnek majd logikai és keresztrejtvényeket a résztvevők – mondta István György.

A rendezvény szünetében a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete ünnepélyesen tiszteletbeli taggá fogadja Schmidt János pécsi rejtvénykészítőt, aki több évtizede szórakoztatja jellegzetes definícióival fűszerezett keresztrejtvényeivel, betűrejtvényeivel az egyesület tagjait és a rejtvényújságok olvasóit.
István György emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 90 éve, 1925. január 22-én jelent meg az első “keresztszórejtvény”; a Ma Este című hetilap hasábjain néhai Kristóf Károly (1904-1994) tollából. Mint mondta, napjainkban hazánk igazi rejtvény-nagyhatalommá nőtte ki magát, hiszen sok országban jellemzően csak a számtalan sudoku kiadvány mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet megvásárolni, ezzel szemben Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is megtalálható.

A hazai rejtvényfejtő-mozgalom is jelentős mértékűvé nőtt, hiszen nem tudunk még egy olyan országról, ahol egy évben több mint 20 országos rejtvényfejtő-versenyt rendeznének. Emellett Magyarországon kerül megrendezésre minden évben a világon egyedülálló, 24 órás rejtvényfejtő-verseny is. A nemzetközi versenyeken hazánk számos érmet is nyert már, köztük Madarassy Pál 2007-ben egyéni rejtvényfejtő-világbajnok lett – tette hozzá a ROE elnökségi tagja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.