Német lapok Magyarországról

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív német lap a Magyarországon tevékenykedő német cégek helyzetéről közölt írást Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban, a Welt am Sonntag című konzervatív lap pedig kommentárt közölt a témában.

 

 

A FAS Jó németek, rossz németek címmel közölte Georg Meck írását, amelyben a szerző kiemelte, hogy “Magyarország önkénnyel, fenyegetésekkel és különadókkal bosszantja a német cégeket”, és “most a kancellárnak kell rendeznie a helyzetet”. Hozzátette: a vállalatok “megbízható keretfeltételeket” és “a jog és a törvény iránti bizalmat” szeretik, de mindebből “hiány mutatkozik Magyarországon”, ezért a német gazdaság “sokat remél” Angela Merkel látogatásától.

Ugyanakkor a Magyarországon tevékenykedő német cégek vezetőinek körében “egyenlőtlen a frusztráció eloszlása”, hiszen a budapesti vezetés igyekszik különbséget tenni jó és rossz befektetők között. Például az autóipar “jó”, mert “Orbán szereti az autókat”, de mindenekelőtt azért, mert ez az ágazat teszi ki a feldolgozóipar teljesítményének csaknem 20 százalékát – írta a FAS szerzője, megjegyezve, hogy az autóipari cégek részéről nem is hallani sok panaszt. A szolgáltató ágazat szereplői, kereskedelemmel foglalkozó cégek és a bankok viszont “szenvednek”, mert “Orbán kormánya rendszeresen odacsap”, egyebek között az ágazati adók révén – tette hozzá Georg Meck.

A WAS Paul Lendvai Makulátlan nacionalista című kommentárját közölte, amelynek bevezetője szerint Magyarország a “jobboldali populista” Orbán Viktor vezetése alatt “aggasztó Európa- és Amerika-ellenes fordulatot vett”.

Lendvai szerint a német kancellár látogatásához fűzött “túlzott várakozások a hatalom birtokosai részéről, és az irreális remények a rezsim ellenfeleinek részéről” megmutatják “azt a jellemvonást, amelyet a magyarok délibábnak neveznek”.

Úgy vélte, “kétségtelen, hogy a kormányfő a Magyarországon is nagyra becsült kancellár látogatását személyes győzelemként és Magyarország nemzetközi elszigeteltségének megszűnéseként” értékeli. Az pedig “tovább növelheti Orbán riasztó felfuvalkodottságát”, hogy Vlagyimir Putyin is ellátogat Budapestre, “talán nem véletlenül csupán két héttel” Merkel után – jegyezte meg.

Orbán “az uniós intézmények és az IMF ellen indított +nemzeti szabadságharc+ után öt évvel győzött” – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.