Német kancellár: fontos a társadalmi párbeszéd

A társadalmi párbeszéd jelentőségét méltatta Angela Merkel hétfőn az Országházban.

 

    A német kancellár, aki hétfőn érkezett egynapos budapesti látogatásra, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormánynak nagy többsége van, de az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét is értékelni kell. 

    A gazdasági kapcsolatokról a kancellár kifejtette: a magyar makrogazdasági fejlődés örömre ad okot, és jó, hogy ehhez a német gazdaság hozzájárulhat. A két ország között a kereskedelmi kapcsolatok is nagyon intenzívek – mondta. Hangsúlyozta, hogy a német gazdasági szereplők értékelik a megbízható keretfeltételeket, és ha ezek adottak, akkor hűséges befektetők.

    Angela Merkel Magyarország energiafüggőségéről szólva kijelentette: a kiszámítható és megbízható energiaellátásért kell dolgozni, továbbá hangsúlyozta az energiaforrások diverzifikálásának jelentőségét is.

    A kancellár szerint valamennyien érdekeltek a megbízható energiaellátásban, és ezen a területen sok még a tennivaló.

    Arról is beszélt, hogy meg kell vizsgálni az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatépítés lehetőségét, ami hosszabb folyamat, de mindkét félnek haszonnal járhat. Mindez azonban nem tántoríthat el az ukrajnai konfliktus megoldásától – tette hozzá.

    Azt mondta: a nemzetközi kihívásokkal kapcsolatban egyetértettek Orbán Viktorral, hogy az európai egység nagy érték, Európa mindig akkor erős, ha az országok közösen tudnak fellépni.

    A határnyitásra utalva Angela Merkel emlékezetett: Németország hálás Magyarországnak a 25 évvel ezelőtti “bátor tettéért”.

    A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni. Mint mondta, beszéltek a demokráciáról és annak sajátosságairól, és ezt a párbeszédet el kell mélyíteni, mindazonáltal meglátása szerint a demokrácia gyökerei mindig is a liberalizmushoz kapcsolódtak. A németországi demokráciáról szólva a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív gyökereket említette.

 

 

 

 

Orbán: Németország a magyar jelen és jövő része

 

Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatón, az Országházban.

 

    A miniszterelnök nyilatkozatában méltatta a Magyarországon élő németeket, akiknek – mint a jelentős sajtóérdeklődés mellett zajló tájékoztatón fogalmazott – óriási szerepük van abban, hogy a magyar nép nemcsak tiszteli, hanem kedveli is a németeket. Méltatta továbbá a kancellárt is mint az európai egység legfőbb és legerősebb szószólóját.

    Felidézte a 2010-es választás után tett hivatalos látogatását Angela Merkelnél, aki akkor azt mondta, mindenkinek el kell végeznie a házi feladatát. “Magyarország nagy utat tett meg azóta”, ami a válságtól a munkaalapú gazdaság megteremtéséig vezetett – mondta a kormányfő, aki ennek alátámasztásául több gazdasági mutatót is ismertetett.

    Kifejtette: tavaly Európában a 2-3. legnagyobb növekedést a magyar gazdaság mutatta fel, az ország költségvetése pedig európai mércével nézve is példaértékű. Megemlítette továbbá a 22 éves foglalkoztatottsági rekordot, amiben nagy szerepe van a Magyarországon dolgozó, 300 ezer munkahelyet létrehozó hatezer német cégnek. Csak 2010 óta hatmilliárd eurónyi német befektetés érkezett Magyarországra, a magyarországi összes külföldi befektetés 25 százaléka német, és a magyar külkereskedelem 25 százaléka is Németországba irányul – sorolta az adatokat, majd a kancellárhoz fordulva azt mondta: “Danke Deutschland”.

    Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja az eurázsiai gazdasági együttműködéssel kapcsolatos német elképzeléseket.

    A nyilatkozatok után több témában is faggatták a politikusokat.

    Az eurázsiai gazdasági együttműködésről Orbán Viktor kifejtette: stratégiai és történelmi horizonton szemlélve Európát, nem tud elképzelni olyan Európai Uniót, amely nem tudja beépíteni magába Oroszország energiaforrásait és nyersanyagait. Ezért – folytatta – Magyarország ésszerűnek tartja a német kancellári álláspontot (az eurázsiai együttműködés ügyében), amely nemcsak magyar, hanem összeurópai érdeket is szolgál. A magyaroknak ez nagyon sok problémáját oldaná meg a jövőben – jegyezte meg.

    Az orosz energiafüggőség ügyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar ipar és a magyar háztartások elsősorban gázra épülnek, ezért Magyarország kitettsége nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé. Az idén lejár Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződése, és Magyarországra ma komoly mennyiségben csak Oroszországból érkezik gáz. “Ez egy probléma”, amit az év első felében meg kell oldani, egyébként nem működnek a magyar háztartások és a magyar ipar – hangsúlyozta a miniszterelnök.

    Végül az illiberális demokráciával kapcsolatos korábbi szavait firtató kérdésre a miniszterelnök úgy fogalmazta meg álláspontját – amely mellett, mondta, minden nemzetközi fórumon ki fog tartani -, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s “ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki”.

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.