Amnesty International: Merkelnek tiltakoznia kell a civil szervezetek elleni “boszorkányüldözés” miatt

Angela Merkel német kancellárnak tiltakoznia kell Budapesten a magyarországi civil szervezetek elleni “boszorkányüldözés” miatt, és nyomást kell gyakorolnia a magyar kormányra az emberi jogok védelme érdekében – írta közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet németországi szekciójának vezetője hétfőn.

 

Selmin Caliskan, az AI németországi szekciójának főtitkára a kancellár hétfői budapesti látogatásához időzített közleményében kiemelte, hogy “a magyar hatóságok szakadatlan támadásai” a civil szervezetek ellen “a boszorkányüldözés valamennyi jegyét magukon viselik”.

Hozzátette, az EU-nak “nem szabad hagynia, hogy egy tagország importálja a civil társadalom ellen bevetett orosz praktikákat”.

Úgy vélte: a magyar kormány “mindenkit meg akar félemlíteni, aki kiáll az emberi jogok megsértése, a korrupció és a homofóbia ellen”. Ezért “Angela Merkelnek és az EU egészének nyomást kell gyakorolnia a magyar hatóságokra, hogy azok azonnali hatállyal fejezzék be a kritikusan megnyilvánulók zaklatását”.

A szervezet a kancellár budapesti látogatására jelentést készített a magyarországi civil szervezetek elleni “politikai motivációjú” eljárásokról. Ebben azt írták, hogy “a miniszterelnök és a kormányzat más tagjai előre bűnösnek bélyegezték” az eljárás alá vont szervezeteket “jogsértő cselekményeket vagy pénzügyi szabálytalanságokat alátámasztó bizonyítékok bemutatása nélkül” – közölte Selmin Caliskan.

 

 

 

Nézőpont: Németország hazánk legfontosabb szövetségese

 

A magyar választópolgárok Németországra tekintenek elsőszámú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

A Nézőpont Intézet Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozója apropóján készített közvélemény-kutatást.

A tájékoztatás szerint a felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette, a második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. További 2-2 százalék említette Magyarország legfontosabb szövetségesének Lengyelországot és Ausztriát.

A felmérés szerint a német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt a felmérést megelőző két hétben, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva.

A Nézőpont Intézet közleményében azt írta, a felmérés szerint az összes megkérdezett abszolút többsége (52 százaléka) a Magyarország és Németország közötti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A megkérdezettek 27 százalék szerint a kapcsolatokon nem kellene változtatni, 4 százalék szerint azonban lazítani kellene azokon.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak.

A Nézőpont Intézet január 24-26. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2  százalék.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.