Eddig ismeretlen Szent Ferenc-életrajz került elő

Celanói Tamás eddig ismeretlen Szent Ferenc-életrajzát fedezte fel Jacques Dalarun, a ferences rendtörténet kutatója. A kis kódexet, amely eredetileg egy magángyűjtemény darabja volt, a párizsi Francia Nemzeti Könyvtár 60 ezer euróért (mintegy 18 millió forintért) vásárolta meg.

 

A Ferences Sajtóközpont erről a Le Monde és a Corriere della Sera lapokra hivatkozva tájékoztatta pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint Jacques Dalarun figyelmét tavaly szeptemberben hívták fel a kis kéziratra, aki megdöbbenve fedezte fel, hogy a legendát Celanói Tamás írta, mégpedig a szintén általa készített első életrajz (Vita beati Francisci, 1228-1229) után. Néhány testvér ugyanis panaszkodott neki, hogy az első életrajz túl hosszú és jó lenne, ha készítene egy rövidebb változatot is. Celanói Tamás azt is megemlíti a prológusban, hogy az új életrajzhoz Illés testvér, az akkori generális (1232-1239) látta el a szükséges információkkal.

Jacques Dalarun szerint az újonnan felfedezett kézirat az eddig ismert két Celanói Tamás által írt életrajz, a Vita és a Memoriale között, az 1230-as években íródott.

A kis méretű (120-szor 82 milliméteres), 122 fóliós anyag vegyes gyűjtemény, vagyis florilégium. Vannak benne prédikációk, tartalmazza Szent Ferenc Intelmeit és egy Miatyánk-kommentárt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.