Tűzoltókészülékek ezrei várnak még cserére

Az idei év első napjától jogszabály tiltja bizonyos tűzoltókészülékek készenlétben tartását.

A Magyarországon forgalomba hozott, valamint készenlétben tartott tűzoltókészülékeket két nagy csoportba lehet sorolni. A legtöbbjük már megfelel az Európai Unióban alkalmazott MSZ EN 3 szabvány előírásainak. Aki az elmúlt években tűzoltókészüléket vásárolt, szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy jelenleg ilyen eszközt tart készenlétben.

A második csoportba az MSZ 1040 számú magyar szabványsorozat alapján 1995. február 18-ig gyártott készülékek tartoznak, melyek még a mai napig is szép számmal találhatók meg a különböző létesítményekben, iskolákban, óvodákban, színházakban, gyárakban. Szabálytalanul.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX.6.) BM rendelet 1. mellékletének 1. táblázata alapján az MSZ 1040 szabványsorozat szerint gyártott tűzoltókészülékek – a szén-dioxiddal oltók kivételével – legkésőbb 2014. december 31-ig tarthatóak készenlétben. Tehát legkésőbb ezen a napon kellett gondoskodni a selejtezésükről és az újabb típussal történő pótlásukról.

Az MSZ 1040 szabványsorozatot 1985-ben készítették el, majd egy évvel később, 1986. október 1-jén lépett hatályba. Érdekesség, hogy a szabvány első oldalán a Magyar Népköztársaság vörös csillagos címere és a cirill betűk mellett angol nyelven is feltüntetésre került a cím.

Az – időközben hatályon kívül helyezett – MSZ 1040 szabványsorozat alapján gyártott tűzoltókészülékek onnan ismerhetők fel, hogy a matricán vagy a tartály palástjába ütve feltüntetésre került a szabványszám. Ezeket a készülékeket (a szén-dioxiddal oltó kivételével) félévente kellett karbantartani, ezért gazdasági szempontból sok helyen már a lecserélése mellett döntöttek, hiszen az újabb, MSZ EN 3 típusú készülékek karbantartását elég volt évente egyszer elvégeztetni. Amennyiben azonban még ma is a régi készülék lóg a falon, azonnal intézkedni kell annak lecseréléséről. A húszéves eszközök működőképessége – koruknál fogva – bizonytalan lehet, balesetveszélyesek, ezért a hatóság darabonként 50 000 forint tűzvédelmi bírságot szab ki, ha ilyet talál.

tűzvédelmi előírások betartása mellett azonban nem szabad elfelejteni a környezetvédelmi előírásokat sem, ugyanis a tűzoltókészülékekben lévő oltóanyag veszélyes hulladéknak minősül, amelynek elszállításáról és szakszerű kezeléséről is gondoskodni kell.

(forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.