Korlátozta a trafikok dohánybeszerzését a parlament

Az Országgyűlés hétfőn úgy döntött, hogy a trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől.

 

A képviselők 130 igen szavazattal, 64 nem ellenében hagyták jóvá – Seszták Miklós fejlesztési miniszter javaslatára – a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges törvény módosítását. A Ház a változtatással egyben a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények közé is emelte a jogszabályt.

A miniszter az elfogadott javaslat indoklásában hangsúlyozta, a dohánytermék-nagykereskedők folytathatják tevékenységüket, vagyis a dohánytermékek megrendelésekor javaslatot tehetnek a trafikoknak, de dohányterméket nekik nem adhatnak el, csak a kiskereskedelmi ellátóknak.

Amennyiben a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat az állam maga látja el, akkor a miniszter erre 100 százalékos állami tulajdonban lévő zártkörűen működő részvénytársaságot alapít.

Lehetőség lesz ugyanakkor arra is, hogy az állam e feladatot ne maga lássa el, hanem nyilvános koncessziós pályázat útján szerződést kössön. A törvény ugyanakkor a nyilvános koncessziós pályázat kihagyását is lehetővé teszi, amennyiben a szerződést úgynevezett megbízható dohánykereskedő személlyel vagy az ő többségi tulajdonában álló társasággal kötik. Ide olyan társaságok tartozhatnak, amelyeknek 2005 óta nincs félmillió forintot meghaladó adóhátralékuk, illetve nem indult ellenük legalább ugyanakkora értékben végrehajtási eljárás. További kritérium ezen cégekkel szemben, hogy működésük során egyszer sem kaptak húszmillió forintot meghaladó bírságot, valamint legalább 15 éve folytatják a dohánytermékek nagykereskedelmét.

A dohány-kiskereskedelmi ellátóknak az ország valamennyi nagykereskedőjével szerződést kell kötniük, akik kötelesek mindenkor akkora készletet biztosítani, illetve az ellátónál fenntartani, amely legalább 15 százalékkal meghaladja a forgalmazott dohánytermékek kétheti átlagos kiskereskedelmi értékesítési mennyiségét.

A törvénymódosítás alapján az ellátóknak 60 napjuk lesz kifizetni a nagykereskedők által kiállított számlákat, míg a trafikoknak a számla kiállítását követő 15 napon belül kell fizetniük az ellátónak.

Seszták Miklós a változtatásokat azzal indokolta, hogy a trafikok a nagykereskedők “kereskedelmi kényszerítő eszközei” miatt nem tudnak befolyástól mentesen, a piaci és a fogyasztói érdekeknek megfelelően működni.

A parlament ezzel egy időben két lépésben növelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Ennek célja az indoklás szerint az adóstruktúra olyan átalakítása, amely kevésbé teszi függővé a központi költségvetés bevételeit a dohánygyártók árpolitikájától.

Az adó mértéke áprilistól a cigarettára 15 700 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 000 forint ezer darabonként. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi ár az első lépésben az eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként, az egyéb fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként. A második lépésben az adó mértéke júliustól a szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4000 forint lesz ezer darabonként.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.