Fontos tudnivalók a helyes fűtésről

A Földművelésügyi Minisztérium országos tájékoztató kampányt indított Fűts okosan! címmel. A kampány a helyes fűtési megoldások fontosságára hívja fel a figyelmet, és ad praktikus tanácsokat. 

 

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező (az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a halálozást okozó faktorok között az 5. a sorban), ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mindannyiunk érdeke. Nem mindegy, hogy mivel fűtünk. Míg a távfűtés helyben nem okoz semmilyen légszennyezést, illetve a földgáz használata mellett a legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecskekibocsátás elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe.

A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább preferáljuk a fát. A szenek sem egyformák, hiszen egy jó minőségű brikett, koksz, vagy darabos szén által okozott levegőterhelés jelentősen kisebb, mint amit a silány minőségű, magas kéntartalmú barnakőszén, vagy lignit felhasználása okoz. Hazánk azon területein, ahol a kisméretű részecske szennyezés magas, a levegő minősége miatt egyáltalán nem ajánlott a szilárd tüzelőanyag használata.

(Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján tájékozódhatunk hazánk levegőminőségi állapotáról.) Amennyiben minden szempontot mérlegelve a szilárd tüzelőanyagot választjuk, igen fontos, hogy milyen tüzelőberendezéssel és hogyan fűtünk.

A fa évezredek óta – többek között – mint tüzelőanyag szolgálja az emberiséget. Meleget és kényelmet biztosít számunkra. Amennyiben helyesen használjuk fel a fát otthonunk fűtésére, úgy nem csak kevésbé szennyezzük a levegőt, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk. Ez a honlap segíteni kívánja az idelátogatót abban, hogy ha fával tüzel, akkor milyen módszerekkel csökkenthetők a különböző környezetszennyező és egészségre ártalmas hatások, illetve a fűtési kiadások.

 

(forrás: futsokosankormany.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.