Változtatnának az üzletek nyitva tartás korlátozásán

Több ponton is változtatna két fideszes módosító indítvány az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó KDNP-s törvényjavaslaton.

A Szatmáry Kristóf, a nagyobbik kormánypárt képviselője által csütörtökön benyújtott módosító indítvány a törvényjavaslat címét is megváltoztatná: az üzletek nyitva tartásáról helyett a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szólna az előterjesztés.

 

A módosító javaslat az eredeti előterjesztésben szereplő öt helyett egy vasárnap biztosítana lehetőséget a kereskedőnek arra, hogy saját döntése alapján nyitva tartsa üzletét.

A parlament honlapján közzétett módosítás ugyanakkor engedélyezné az üzletek adventi – a december 24-ét megelőző négy vasárnap – nyitva tartását reggel 6 és este 10 között.

A javaslat a családi kisvállalkozások működését továbbra sem akadályozná, ugyanakkor 200 négyzetméterben húzná meg az árusítótér felső határát 400 négyzetméter helyett a korlátozással nem érintett üzleteknél.

A módosító indítvány bővítené a kivételek körét: a világörökségi területen található üzletekre és a vendéglátóhelyekre például nem vonatkozna a tilalom.
Egy másik, Szatmáry Kristóf és Lázár János (Fidesz) által szintén csütörtökön benyújtott módosító javaslat szerint ugyanakkor a dohányboltok nem minősülnének kivételnek, tehát azokra is vonatkozna a vasárnapi nyitva tartás tilalma.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.