A hétvégén is tilos kirándulni a Pilisben, a Budai-hegységben és a Gödöllői-dombságban

A magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszély miatt a hétvégén is tilos kirándulni a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben – tájékoztatta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője pénteken.

Mint közleményében kifejtette: a jég csütörtökön leolvadt a fákról, ugyanakkor az érintett terület a fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák miatt balesetveszélyes, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt járhatatlanok. Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő.

Nem látogathatók továbbá a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, a Nagy- és Kis-Hárs-hegy, valamint a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház.

A Budakeszi Vadasparkban várhatóan a héten befejezik a kármentesítést, a vadaspark a szombaton már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasolják. Az állatok nem szenvedték meg az elmúlt napok időjárását, ellátásukat kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei csütörtökön megkezdték az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség – tette hozzá a szóvivő, kifejtve: a kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni.

Az erdőterület járhatóságán várhatóan még nyáron is dolgoznak majd a szakemberek – olvasható a közleményben.
A hétfői és keddi ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén kritikus helyzet alakult ki. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést sem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.