Magyar borbisztró nyílt Berlinben

A konyhaművészet mellett a kortárs magyar kultúra sok más oldalát is bemutató borbisztró nyílt Berlinben Budapest Calling néven.

 

A Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumának (CHB) neobauhaus épületében nyílt étterem neve az utóbbi évek egyik legsikeresebb német filmje, a kortárs elektronikus zenei színtéren játszódó Berlin Calling címét idézi. A név így a programot is jelzi, azt mutatja, hogy a Budapest Calling egyebek között a magyar zenei kultúra bemutatására is törekszik.

Az első fellépők között volt például Sena, akinek Lots of Trees című bemutatkozó szólóalbuma a hét lemeze is volt már a Funkhaus Europa országos közszolgálati rádióban. Az ugandai-magyar származású énekesnő koncertje “nagyon megmozgatta a berlini közönséget”, és “mindenki csodálkozott, hogy miket tudunk” – mondta az MTI-nek Forrai Miklós, a Budapest Calling vezetője Sena fellépéséről, akinek zenéje a Funkhaus Europa meghatározása szerint “afro soul a Duna mellől”.

Az új “berlini magyar hely” programjának fontos része a minőségi magyar bor jó hírének terjesztése. A Budapest Calling tizenegy borvidéket mutat be kisebb úgynevezett kézműves borászatok képviseletével, amelyeknek másként nincs lehetőségük megjelenni a német piacon – tette hozzá Forrai Miklós.

Rámutatott: a vendég nincs rákényszerítve arra, hogy megvásároljon egy egész palackot, és egy vacsora alatt több bort is meg tud kóstolni, ez pedig igen alkalmas helyzet kevésbé ismert borok megismertetésére. “Azt látom, hogy ez nagyon-nagyon bejön a vendégeknek” – mondta a Budapest Calling vezetője.

Rendszeresen szerveznek majd borvacsorákat is, a héten tartott első rendezvényen a badacsonyi Laposa és a villányi Hummel pincészet mutatkozott be nagy sikerrel.

A borbisztró a gasztronómiában az “új magyar konyha” néven összefoglalható irányzatot követi. Hamarosan nemcsak Berlinben, hanem Sylt szigetén is bemutatkozhat, ahol a legsűrűbben fordulnak elő Michelin-csillagos éttermek. A német Beverly Hillsként emlegetett északi-tengeri luxus üdülőhely januári gasztronómiai fesztiválján (Gourmet Festival Sylt) Magyarország a díszvendég, és a felkért közreműködők között van Forrai Miklós és a Budapest Calling konyhafőnöke, Christina Hermanszky. A fesztivál honlapja szerint vendéglőjük a hagyományos magyar konyha “mediterrán módon újraértelmezett” válfaját képviselik, így az étlapon van például kacsamell vöröskáposztás rétessel és gránátalmával.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.