Simon V. László: „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen” – A ringtől az íróasztalig (interjú)

(Budaörs, 2014. november 23. – Budaörsi Infó) Budaörsöt nem csak szépsége, földrajzi elhelyezkedése teszi különlegességé, hanem az itt élők sokszínű tehetsége is színesíti. Tehetségkutató, kulturális sorozatunk novemberi kiválasztottja Simon V. László, akinek most jelent meg két legújabb könyve: a Bodicsek – Ellenszélben és az id. Rubik a Nagy Magyar Aviátor. Valójában négy, hiszen az utóbbinak angol és német változata is napvilágot látott. 

 

 

Simon V. Lászlót elmondása szerint a véletlen vezette az élsport világából az írás felé. „Magyar válogatott sportolóként egy világbajnokságról tudósítottam egy újságnak, akiknek nem volt pénze riportert küldeni az eseményre. Az írás az én nevemmel százezres példányszámban jelent meg itthon. Jól sikerülhetett, így máskor is megkínáltak a lehetőséggel. Mikor az élsportból kifelé állt a szekerem rúdja, döntöttem: ha már nem lehetek híres sportoló jó nevű író leszek. Neki vágtam, azóta közel húsz könyv bizonyítja, nem volt rossz döntés.”

 

 

Miért döntött úgy, hogy Budaörsön telepszik le?

 

„Az írás egyik legfontosabb feltétele az ideális környezet. A csend a béke, a nyugalom. Ezért fővárosi létemre úgy döntöttem, hogy az ország számomra leggyönyörűbb városába Budaörsre teszem át a székhelyemet. Jó döntés volt. Negyed százada élek közel az ország szívéhez és jó értelemben mégis csendes, vidékies környezetben. Sok könyvet írtam, kalandos életű, világhírű magyarokról, híres emberekről, akikre méltán lehetünk mi magyarok büszkék. A város hamar befogadott. Ahol sok-sok különleges ember él, csodálatos a sportélet. Egy jó kis színház és egy magas színvonalú könyvtár igen csak jó helyszínt jelent egy magamfajta élsportolóból lett íróembernek.

 

Simon V. László legújabb könyve az „id. Rubik a Nagy Magyar Aviátor” id. Rubik Ernő csodálatos életéről szól – ő a „Kockás” Rubik Ernő édesapja –, akiről a világon csak kevesen tudják, hogy minden idők egyik legnagyobb aviatikusa. Rajta kívül senki sem talált fel 32 vitorlázó és motoros repülőgépet. Ezek világraszóló légi masinák és jó néhány közülük még ma is szántja az eget.

 

„Itt Budaörsön találtam rá arra az emberre, aki többek között ezeket a csodálatos Rubik gépeket újraéleszti a budaörsi Oldtimer égisze alatt. Különös egy ember ő! Büszke vagyok rá, hogy a városom hírét több százezer fős nézősereg előtt zajló repülő show-kon öregbíti. És hogy mennyire lokálpatrióta ez a világhírű oldtimer pilóta?

A budaörsi városvezetők támogatását meghálálandó Budaörs címerét festi fel a Rubik-féle gyönyörű repülőkre.

Küldetésemnek érzem, hogy elmondjam a világnak, hogy a most negyvenedik jubileumát ünneplő Rubik-kocka nem született volna meg, ha nem lett volna egy idősebb Rubik Ernő, aki példamutató életével és segítő ötleteivel ne inspirálta volna művészlelkű fiát. Az id. Rubik a Nagy Magyar Aviátor című könyvemet németül és angolul is megjelentettem, hogy tudja meg az egész világ, hogy két igazán világhírű Rubik Ernő van.”

 

 

Mit szeretne elérni a könyveivel? Mit üzen vele az olvasóknak?

 

 „A Rubik könyv, mint a többi könyvem is, elsősorban azt a célt szolgálja, hogy aki elolvassa, ne csak jól szórakozzon, hanem erőt is meríthessen arra, hogy bármilyen mélyről is érkezik, és nagyon akarja és nagyon elszánt a legmagasabb csúcsokra érhet.

A kis Rubik egy marhavagonban töltötte hadiárvaként gyerekkorának néhány esztendejét. Aztán hatalmas akarattal édesanyja segítségével nekiállt a tanulásnak. Nincstelenként még az egyetemet is elvégezte. Mélyről indult és a csúcsokra ért.

Szóval a könyveim ars poeticája, hogy nincs lehetetlen csak tehetetlen, és ami nem öl meg, az megerősít. A könyvben olyan világhírű magyarokról is írok, mint az űrhajós Farkas Bertalan, Besenyei Péter és Vári Gyula világbajnok pilóták. Ők mindnyájan Rubik bácsi repülőgépén ismerkedtek a „harmadik dimenzióval”. Szóval az „id. Rubik a Nagy Magyar Aviátor”-t mindenkinek ajánlom, akik szeretik a kalandokat, szeretnék megismerni a repülés izgalmas világát.”

 

Farkas Bertalan űrhajós, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Simon V. László író és Vári Gyula MIG 27-es harci repülő világbajnok - 2014. november 22-én a bécsi Hofburgban rendezett Life Goes On Gála díszvendégei

Farkas Bertalan űrhajós, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Simon V. László író és Vári Gyula MIG 27-es harci repülő világbajnok a 2014. november 21-én a bécsi Hofburgban megrendezett idei Life Goes On Gála díszvendégei

 

 

A másik könyve, amit szintén most jelent meg a Bodicsek – Ellenszélben címet viseli. Ez egy kalandokkal teli életregény, melyben hihetetlen utazást tesz a XX. századba. Miről szól ez az írása?

 

„Az életem csodálatos találkozásairól, világhírű barátaimról, az „aranylábú” Puskás Öcsiről, a háromszoros Olimpiai Bajnok Papp Laciról, névtelen hősökről, bokszolókról, hokisokról, színészekről, tehát mindenféle ‘tarka népekről’!

A könyveim sok-sok kalandot is tartalmaznak, hisz élsportolóként, televíziósként vagy egyszerű kalandvágyóként keresztül-kasul bebarangoltam az egész földgolyót. Hajóval is körbejártam a földet. Jártam lakatlan szigeteken a világ legvadabb környékein.

Egyszóval erről is szól a Bodicsek – Ellenszélben. Az „ellenszélben” itt azt jelenti, hogy amikor nekivágtam, hogy meghódítsam az ismeretlent, nagyon sok ellenállást kellett legyőznöm. Valamiért a mai kiábrándult világ nem szereti a győzteseket és ahol lehet, akadályokat állít. De hiszem, hogy minél több az akadály annál értékesebb a győzelem.”

 

 

Mit gondol, a mi felgyorsult társadalmunknak szüksége van még a könyvek birodalmára?

 

„Sokan mondták: ma már az elektronikus izgalmaké a jövő! Ebben természetesen nem hiszek, hisz nem mindegy egy villogó képernyővel szemezni órákig, vagy egy kellemes tapintású könyvet lapozgatni békés környezetben. Sok ezer éve írt könyveket emelhetünk le ma is a polcról, gondoljunk itt a „Védák Könyve-re” vagy a Bibliára.

Szilárdan hiszem, hogy a könyvnek nincs komoly kihívója. Amíg világ a világ az emberek szívesen forgatják a jó illatú papírlapokat.”

 

 

Mi lesz a következő írás, amit öntől olvashatunk majd?

 

„A Bodicsek – Ellenszélben egy trilógia első kötete. Reményeim szerint az Élet-csaták a trilógia következő kötete, amely háttérben, láthatatlanul zajló harcokról, csatákról, izgalmas kalandokról szól majd. A trilógia harmadik kötete az „Élesben” tartalma még legyen az én titkom.”

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] V. Lászlóról már olvashattak korábban  a Budaörsi Infó hasábjain és internetes portálunkon is. Akkor két új könyvéről számoltunk be, a Bodicsek – Ellenszélben és az id. Rubik a Nagy […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.