Egyelőre mégsem épülhet újabb felhőkarcoló Párizsban

A francia főváros közgyűlése elutasította hétfőn a Tour Triangle (Háromszög Torony) nevű 180 méter magas felhőkarcoló megépítésének tervét, amelyet Anne Hidalgo szocialista főpolgármester viszont támogat. Negyven év után ez lett volna az első ilyen jellegű építkezés a francia fővárosban.

 

A területre szóló építési engedélyt a közgyűlésnek kell kiadnia, a képviselők azonban 89 szavazattal 78 ellenében elutasították a javaslatot. Az eredményt a főpolgármester azonnal vitatta, s jelezte: bírósághoz fordul, miután a kormányzó Szocialista Párt által kért titkos szavazást az ellenzéki képviselők nem tartották tiszteletben azzal, hogy a kameráknak felmutatták a szavazócéduláikat, mielőtt bedobták az urnába.

A tervezett Háromszög Torony 180 méter magas lenne, az egyre csökkenő méretű szintek piramis alakot formáznának. A Párizs déli részére, a Porte de Versailles kiállítócsarnok közelébe tervezett épületben irodák és szálloda kapna helyet.

Párizsban az épületek magasságára vonatkozó, 2010-ig érvényben lévő plafon az 1977-ben megállapított 37 méter volt, amelyet a sokat bírált 210 méter magas Montparnasse torony építése után állapítottak meg. A 327 méter magas Eiffel-torony, Párizs legmagasabb épülete még a szabályozás előtt, a 19. században épült.

A francia fővárosban, ahol már alig van lakóházak számára beépíthető telek, az elmúlt évtizedekben is épültek 50 méter magas toronyházak és 180 méter magas irodaházak, de a körgyűrű külső részén, korábban ipari tevékenységekre hasznosított területeken. Európa legnagyobb üzleti negyedében, a Párizs nyugati határán található La Défense-ban a legmagasabb felhőkarcoló, a Tour First 230 méter magas.

A baloldali képviselők által támogatott Háromszög Torony elsősorban a Zöldek tiltakozását váltotta ki, az ellenzéki jobboldal, amely eleinte támogatta a toronyház megépítését, a frakció új elnöke, Nathalie Kosciusko-Morizet, az áprilisi főpolgármester-választás jobboldali vesztese hatására változtatott véleményt. Az ellenzéki frakcióból azonban voltak, akik megszavazták a projektet.

Egy 2013 májusában készült felmérés szerint a párizsiak több mint 60 százaléka nem támogatja új felhőkarcolók építését.

Egy évvel ezelőtt Francesco Bandarin, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgató-helyettese is negatív véleményt fogalmazott meg a tervvel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy Párizs az “egyik ritka, vízszintesen megőrzött város”.

Egy másik, 160 méteres, az új igazságügyi palotának helyet adó toronyház építése ugyanakkor október 1-jén már megkezdődött Párizs északi részén.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.