Cameron: ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, nem használhatja a fontot

Skócia nem használhatja tovább a fontot fizetőeszközéül, ha a szeptemberi függetlenségi népszavazáson az elszakadás mellett dönt – erre tett egyenes utalást csütörtök este a brit kormányfő.

 

David Cameron, aki a legnagyobb skót városban, Glasgowban szólalt fel a Brit Iparszövetség (CBI) helyi központjának üzleti rendezvényén, kijelentette: mindenki tudja, hogy “válás esetén általában nem marad közös a bankszámla és a hitelkártya”. A sikeres valutaunióhoz politikai és gazdasági unió is szükséges – tette hozzá.

Cameron szerint három héttel a népszavazás előtt az elszakadást pártolóknak nincs válaszuk arra az alapvető kérdésre, hogy Skócia milyen fizetőeszközt fog használni függetlenné válása esetén.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.

A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között éppen arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne. Salmond szerint ugyanakkor Skócia a hivatalos valutaunióról szóló megállapodás nélkül is megtarthatná a fontot, mivel – visszatérő szavajárása szerint – “az nem Anglia fontja, hanem Skócia fontja is”.

A hivatalos fontunió lehetőségét a brit kormány egyértelműen elveti. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy “ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is”, mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük “egy külföldi országot és annak bankjait”.

Ezt az álláspontot erősítette meg csütörtök esti glasgowi beszédében David Cameron is. A brit miniszterelnök a CBI rendezvényén kijelentette, hogy a skót nép teljesen egyértelmű választás előtt áll: vagy a brit unió része marad, és akkor megtarthatja az Egyesült Királyság egységes valutáját, a Bank of England – a brit jegybank – garanciáival együtt, vagy “fejest ugrik a nagy ismeretlenbe”.

Cameron szerint az együtt maradás Skócia számára azzal az előnnyel is jár, hogy a kockázatok egy 60 milliós országon belül oszlanak meg, nem pedig egy 5 millió lakosú országban.
A brit kormányfő egyértelművé tette azt is, hogy elszakadás esetén Skócia nem számíthat többé a brit költségvetési segítségre, ha bankrendszere bajba kerül. Felidézte, hogy amikor a legnagyobb skót bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) a pénzügyi válság elhatalmasodása után bajba került, a brit költségvetés segítette ki tőkeinjekciókkal. Ha Skócia a függetlenné válás mellett dönt, nem lesz része olyan uniónak, amely baj esetén ismét kisegíthetné bankjait, és ez veszélybe sodorhatja a betétesek megtakarításait – tette hozzá David Cameron.

Erre a kockázatra már londoni pénzügyi elemzők is felhívták a figyelmet. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege nemrégiben ismertetett új tanulmányában azt valószínűsítette, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek “nagyon gyorsan” hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába.

A cég elemzői szerint a legnagyobb skóciai bankok is áttelepülhetnek Angliába, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England forrásaira.

Csütörtök esti beszédében Cameron élesen elítélte Alex Salmond skót kormányfő azon többször is hangoztatott álláspontját, hogy Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság teljes államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot.

A brit miniszterelnök szerint ha egy ország azzal fenyegetőzik, hogy nem teljesíti meglévő adósságkötelezettségeit, akkor nem számíthat arra, hogy a befektetők megveszik ezután kibocsátandó új adósságát. Ezt az utat felelős kormány nem választhatja – tette hozzá Cameron.

Skóciára a szuverén brit államadósságból hozzávetőleg 100 milliárd font (csaknem 40 ezer milliárd forint) jutna a skót gazdaságnak az Egyesült Királyság teljes hazai össztermékén (GDP) belüli súlya alapján.

Cameron a CBI csütörtöki glasgowi rendezvényén felszólalva a világ egyik legrégebbi és legsikeresebb egységes piacának nevezte az Egyesült Királyságot. Skócia kétszer akkora kereskedelmi forgalmat bonyolít le a királyság többi részével, mint a világ összes többi országával együttvéve, és ez önmagában egymillió skóciai munkahely fenntartását segíti elő – hangsúlyozta a brit unió fenntartása mellett érvelve a brit miniszterelnök.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.