Az erdőknek hasznos volt a csapadékos nyár

Az idei csapadékos nyár egyértelműen hozzájárult a Budapest környéki erdők megújulásához, noha a hirtelen lezúduló záporok és a tartósan párás idő károkat is okozott – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-nek csütörtökön.

 

Kifejtette: az esős időszak elősegítette a természetes erdősítéseket – az elöregedő erdők a fák magjaiból nőtt csemetékből újulnak meg -, így utólagos pótmunkák és mesterséges ültetések váltak feleslegessé.

Ugyanakkor a több csapadék és a gyorsabban növekvő gyomok miatt a tavalyi évhez képest 20 százalékkal nagyobb területen kellett erdőápolási élőmunkát végezni, így az idén 3400 hektárnyi területet kezeltek.

Az özönvízszerű csapadék helyenként elmosta, feláztatta az erdészeti utakat, ezek helyreállítása jelentős költség- és munkaigényű feladat. A tartósan párás meleg hatására pedig a 10 erdészetet magában foglaló parkerdő közel felében megjelentek a fákon a gombás fertőzések és a lisztharmat betegség, amely legyengítheti a növényeket – tájékoztatott a parkerdő.

Lomniczi Gergely szerint azonban az esőzések okozta haszon még így is meghaladja a károkét.

A Pilisi Parkerdő Zrt. állami tulajdonú erdészeti részvénytársaság, amely erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással, és
turisztikai szolgáltatással is foglakozik. Budapest tágabb térségében mintegy 65 ezer hektár erdőt kezel, a hazai erdőterület 3,25 százalékát.

A társaság a nyilvános cégadatok szerint tavaly közel 4,4 milliárd forint nettó árbevétel mellett mintegy 45,8 millió forint adózott eredményt ért el.

Magyarország mintegy 21 százalékát borítja erdő. A terület folyamatosan növekszik, 2010 óta 12 500 hektár erőt telepítettek az országban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.