3D-nyomtatóval készítik el koponyapótlását egy betört fejű kínai férfinak

Háromdimenziós nyomtatással készítik el annak a kínai gazdálkodónak a hiányzó koponyacsontdarabját, aki lezuhant egy háromszintes épületről, és jókora részen betörte a fejét.

 

A titánból készülő pótlást a legújabb technológia felhasználásával Senhszi tartomány székhelyén, egy hsziani kórházban végzik majd el a Hu családnevű, 46 éves betegen. A személyre szabott implantátumot 3D-s nyomtatóval állítják elő, majd a bőr alá építve illesztik a koponya ép részeihez. Az orvosok arra számítanak, hogy a titánháló felveszi a koponya eredeti alakját.

A hír nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy kínai orvosok Pekingben egy hasonló módon gyártott csigolyát építettek be egy 12 éves rákbeteg gyermek gerincébe. A csigolyát tumor támadta meg, s az implantátummal meghagyták a csontképződés lehetőségét is – számoltak be a Pekingi Egyetem kórházának szakorvosai. A világon állítólag eddig egyedülálló beavatkozás öt órán át tartott.

A South China Morning Post című hongkongi lap összeállításában emlékeztet rá, hogy bár a 3D-technológiát egyelőre még elvétve használják az egészségügyben, volt már példa ily módon készített állkapocs-, csípő-, illetve medenceimplantátum beépítésére is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.