Úszó Eb 2014 – Verrasztó Dávid: Magyarországon egy Eb-arany szart sem ér

Verrasztó Dávid aranyérmet szerzett 400 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság utolsó napján. Magyarország a medencés úszásban 5 arany, 4 ezüst és 5 bronzot nyert, ezzel Nagy-Britannia és Dánia mögött a harmadik lett az éremtáblázaton.

 

A Jövő SC Veolia versenyzője, aki pénteken ünnepelte 26. születésnapját, a legjobb idővel került a fináléba, s ott is esélyeshez méltóan teljesített. A pillangóúszás után ugyan még csak a második helyen fordult a brit Roberto Pavoni mögött, de a hátat követően már ő vezetett, s mellen tovább növelte előnyét. Az utolsó száz méterre egy testhosszas előnnyel fordult, s már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet (4:11.89 perc).

„Kénytelen voltam összeszedni magam a 200 vegyes kilencedik helye, bár nem biztos, hogy csak a saját hibámból nem kerültem be a keddi döntőbe” – ez volt Verrasztó Dávid első mondata a verseny után. Ezzel visszautalt arra, hogy az ARD operatőre úgy forgatta a kameráját, hogy a kezének ütközött úszás közben. Elismerte, két napig nem tért magához ettől az incidenstől, pedig topformában érkezett.

„Nagy lelki csatákon vagyok túl, sok munka van abban, hogy talpra álltam, miután az első vizsga nem sikerült jól. Most szerencsére sikerült a javítás. Annak nagyon örülök, hogy utolértem három évvel ezelőtti önmagam, legalábbis olyan időt úsztam, mint akkor. 4:12 alá kétszer is bementem. Az utolsó ötvenen nem voltam a legjobb, azt egyelőre még nem tudom megmondani, hogy azért-e mert nem volt verseny, és fölényesen vezettem, vagy azért, mert nem volt bennem több. Majd kielemezzük ezt” – mondta a 26 éves versenyző.

„Boldog vagyok, az időmnek kifejezetten örülök, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Magyarországon egy Eb-arany szart sem ér.

Hozzátette, a magyar sport ereje miatt van ez, ami egyszerre előny és hátrány is, és a világban már egy Eb-hatodik helynek is jelentős értéke van. Ennek az eredménye, hogy Bernek Péter, aki lemarad pár századdal az éremről, elsírja magát kínjában. Emellett arra is gondolhatott, hogy egy világbajnoki vagy egy olimpiai arany sokkal elfogadottabb.

„Vagy mondhatom Cseh Lacit is, ha nem nyert volna, akkor azonnal szidják. Pedig Olaszországban például istenként tisztelik, mint egy focistát. A megoldást nem tudom, nem akarok vészjósló lenni, de fenntartom, kevés az értéke otthon egy aranynak, pedig iszonyatos meló van benne” – így fejezte be, kis finomítással.

Verrasztó 2010-ben és 2012-ben is ezüstérmes volt ebben a számban az Eb-n Cseh László mögött. Normálmedencében ez az első Eb-címe, s ez a magyar úszósport 80. Eb-aranya.

Verrasztó Dávid 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

Eredmény:
    férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:
    ——————————–
  Verrasztó Dávid 4:11.89 perc
2. Roberto Pavoni (Nagy-Britannia) 4:13.75
3. Federico Turrini (Olaszország) 4:14.15

 

Magyarország a medencés úszásban 5 arany, 4 ezüst és 5 bronzot nyert, ezzel Nagy-Britannia és Dánia mögött a harmadik lett az éremtáblázaton.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.