Laczik Zoltán – Az MSZP nem indít polgármestert Budaörsön, Wittinghoff Tamást támogatja

(Budaörs, 2014. augusztus 21. – Budaörsi Infó) A választások közeledtével megkérdeztük a pártok helyi vezetőit és Budaörs polgármesterét a választási rendszerről, hogy hol tartanak most a jelöltállításban és arról, hogy milyen kampányra számítanak idén. Laczik Zoltán, az MSZP helyi elnöke és önkormányzati képviselő-jelötje arra fog törekedni, hogy a budaörsi baloldal hiteles képviselettel legyen jelen az új önkormányzatban.

 

Mit gondol a jelenlegi helyi önkormányzati választási rendszerről?

“Mint az közismert, a mostani hatalom 2010-ben úgy szabatta át a törvényhozókkal a települési választási körzeteket, hogy a rendszer a kormánypártoknak kedvezzen. Az időközben meghozott további változtatások is ebben az irányban hatnak. Ilyen torz rendszerben kell tehát megvívni a választási küzdelmet Budaörsön is. Ám a kedvezőtlen peremfeltételek bennünket a baloldalon inkább kreativitásra és fokozott teljesítményre sarkalltak az utóbbi esztendőkben. Szerencsére helyi rendezvényeink – mint például a Közéleti Klub, a majálisok, a bolhapiacok – az elmúlt négy évben közkedveltek voltak, és biztosak vagyunk abban, hogy mindez október 12-én visszatükröződik majd az MSZP-s hátterű képviselő-jelöltekre leadott szavazatok számában.”

 

Eldőlt-e már a MSZP-nél, hogy kik lesznek az indulók? Megvan-e már a polgármester-jelöltjük? Terveznek együttműködést más pártokkal, szervezetekkel?

“A demokratikus ellenzéki oldalon minden bizonnyal széles körű együttműködés alakul ki, és pártbeli barátaimmal ennek keretében tervezünk nekivágni a választásnak. Meggyőződésem, hogy a budaörsi baloldal erős képviselettel, felkészült, szakmailag és emberileg hiteles személyiségekkel lesz jelen a következő önkormányzati testületben! Ami a polgármestert illeti, az MSZP nem indít saját jelöltet, mert úgy gondoljuk, Wittinghoff Tamás a következő ciklusban is kiválóan fogja ellátni az ezzel a tisztséggel járó feladatokat.”

 

Pártjuk milyen kampánnyal készül a helyi választásokra? Ön szerint, milyen lesz a kampány hangneme az idei választás alkalmával Budaörsön?

“Személy szerint azt gondolom, hogy a budaörsi polgárok 2014 őszén nem igazán díjaznák az úgynevezett negatív, azaz lejárató kampányt, hiszen az elmúlt négy év helyi közpolitikai hangulatával – szemben az országos politikában tapasztaltakkal – ez kevésbé lenne összhangban. Abban bízom, hogy az egyes pártok és szövetségek – természetesen az eredmények felsorakoztatása mellett – inkább annak bemutatásával igyekeznek elnyerni a választók bizalmát, hogy mit terveznek a következő évekre, miképpen biztosítanák a város további fejlődését. Úgy vélem, hogy leginkább ez alapján – vagyis a felkészültség, a tapasztalat, a hitelesség és a vízió valósságának alapján – ítélhető meg egy-egy jelölt vagy csapat alkalmassága.”

 

Ön szerint megvan a lehetőség arra, hogy egyenlő esélyt kapjanak a megjelenésre a különböző szervezetek és pártok képviselő-jelöltjei a helyi médiákban Budaörsön?

“Akadnak kétségeim, ezért csak remélni tudom, hogy azokon a felületeken is kifejthetik elképzeléseiket az MSZP-ben politizáló jelöltek, amelyeken eddig kevéssé volt jellemző a város ügyeit illető baloldali vélemények és nézetek, illetve a baloldali közszereplők megjelenése. Azoknak a helyi médiumoknak az esetében, amelyek eddig is törekedtek a hírek és vélemények kiegyensúlyozott publikálására, nyilvánvalóan a kampány heteiben sem merülnek fel ilyen problémák.”

 

A helyi médiákban való megjelenés Ön szerint befolyásolhatja a választások kimenetelét?  Mi az ami Ön szerint érdemben dönthet idén az eredményekről?

“A média fontos a választások szempontjából, persze én ezzel kapcsolatban bizonyos mértékben elfogult vagyok, hiszen korábban dolgoztam ezen a területen. Mégis, a tapasztalatok azt mondatják velem, hogy a választói magatartást emellet sok más hatás befolyásolja, és a végső döntés valószínűleg a megélt élethelyzetek,  a személyes benyomások alapján születik meg. Budaörsön ilyen személyes tapasztalat lehet a város fejlődése és élhetősége – akár összehasonlítva más településekkel.”

 

Ön szerint, mi lenne a feladata, szerepe a helyi médiáknak az önkormányzati választások kampányidőszaka alatt?

“Nem hiszem, hogy a helyi média feladata a választási kampányban alapjaiban eltérő lenne attól, amilyen szerepet két választás között be kell töltenie. Vagyis, kiegyensúlyozott és hiteles tájékoztatást szükséges nyújtania. Röviden fogalmazva: tisztességes, a szakma egyetemes szabályait szem előtt tartó újságírást kell folytatni – most is, miként máskor is.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.