Corvinus: nem távolítják el a Marx-szobrot az egyetem területéről

Nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) területéről a Marx-szobrot – írta az intézmény csütörtöki közleményében. Hozzátették: “új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe”.

 

A szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése “teljes tévút” – áll a közleményben.

Utaltak arra, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem rektora már 2012-ben – “jóval a jelenlegi hírverést és gerjesztett vitát megelőzően” – felvetette a corvinusos identitást kifejező és erősítő jelkép megtalálásának szükségességét. Az egyetemi Marx-szobor kérdését mintegy két éve “következetesen, autonóm módon, a politikától – ahogy Marx életművének megítélésétől is – független szempontok alapján kezeli a BCE vezetősége”. A tervezett egyetemtörténeti kiállítást – amely a 2014 szeptemberében kezdődő jubileumi tanév egyik első jelentős eseménye lesz – szeptember végén nyithatják meg. Nemcsak a Marx-szobor kerül ezzel a kiállítással új helyre, az egyetem új, méltó helyet szeretne találni az aulában, illetve az intézmény különböző helyein korábban esetlegesen, átgondolás nélkül elhelyezett egyéb emléktábláknak is.

A Marx-szobor azért került több mint fél évszázada a közgazdaság-tudományi egyetem aulájának fő helyére – írták -, mert az intézmény Marx nevét viselte. Az egyetemet azonban már csaknem negyed százada nem így hívják. Egy évtizede pedig egy másik egyetemmel kötött szövetséget és lépett integrációra: a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemmel. A Corvinus egyesíti az addig különálló közgazdaság-tudományi, illetve kertészeti egyetemi identitásokat. Hozzátették: mindennek a szimbolikában is meg kell jelennie “egy olyan alkotással az egyetem központi helyén, amely az egyetem egészét, a közös önazonosságot fejezi ki”. A Marx-szobor nem ilyen, hiszen csak az egyik elődintézmény múltjának része.

“Az egyetem oktatói, dolgozói és hallgatói büszkék arra, amit a Corvinus név szimbolizál: a humanizmusra és a reneszánszra, a tudás, a tudomány kitüntetett szerepére, az elvitathatatlan értékekre”. Az egyetem szerint “közös felelősség, hogy a mondvacsinált, alaptalan, a nyilvánosság előtt gerjesztett viták az egyetem megkérdőjelezhetetlen tekintélyét ne csorbítsák”. Ezért azt várják mindenkitől, “legyen az politikus, újságíró vagy egyetemi polgár”, hogy az egyetemmel kapcsolatos megnyilvánulásaiban ezt tartsa szem előtt.

Az atv.hu csütörtök délután írt arról, hogy a Corvinus egyetem közgazdaság-tudományi karánál több ismert értelmiségi demonstrációt tart pénteken Marx marad! címmel. A megmozdulás célja, hogy tiltakozzanak az egyetem aulájában lévő szobor elszállítása ellen – írta a portál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.