Az internet szenzációja lett egy arab zongorajátéka a prágai repülőtéren

Ötmillió ember nézte meg egy hét alatt az interneten azt az ötperces felvételt, amelyen egy arab fiatalember játszik a prágai repülőtér várótermében elhelyezett zongorán.

 

A zongorát Ondrej Kobza prágai kávéház-tulajdonos, vállalkozó helyezte el a közelmúltban a Václav Havel nemzetközi repülőtéren, és a hangszer rövid idő alatt az utazók kedvence lett. Az alkalmi zenészeket gyakran egyszerre több százan is hallgatják.

Kobza már évek óta a nyári hónapokban zongorát helyez el kávéháza teraszára, amelyen bárki szabadon játszhat. Tavaly nyáron pedig elindította a Zongorákat a városba elnevezésű akcióját, amelynek keretében öt hangszert helyeztek ki a város különböző pontjaira. Meggyőződése, hogy ezzel örömöt lehet szerezni az embereknek. Ötletét azóta többen is támogatták, mert kiderült, hogy nemcsak felpezsdíti a prágai utcák hangulatát, de turistacsalogatónak, reklámnak sem rossz.

A főleg Beethoven-darabokat játszó libanoni zongoristáról, Maan Hamadehről készült felvétel (http://www.youtube.com/watch?v=vUxvoieB0fA) a videómegosztó portál egyik szenzációja lett. A filmhez fűzött kommentárok elsősorban Prága barátságos, emberi arculatát emelik ki, amely jó lehetőségeket nyújt a népek és kultúrák közeledéséhez.

“A prágai repülőtér hangulata nem hasonlítható az amerikai repülőterekhez, ahol a rendőrök bulldogként mindenkiben terroristát látnak” – írja például az egyik angol nyelvű kommentelő.

Hasonló érdeklődést keltett néhány hónapja egy mások prágai videó is, amelyen a cseh főváros zenei szentélyének számító Rudolfinum épület előtt egy városi rendőr zongorázott néhány percig.

Ondrej Kobza ötletét eddig mintegy 30 cseh és morva város tette a magáévá, zongorák kerültek az utcákra, a közterekre, s az érdeklődés szinte mindenütt nagy. Prágában az ötletet tovább görgették, és jövő héttől több helyen sakktáblás asztalok kerülnek ki a közterekre, a kávéházak, vendéglők elé.

“Szeretnék mindenkit felszólítani, hogy ha van jó ötlete, valósítsa azt meg. A város egy hatalmas fehér vászon, amelyre mindenki festhet, amelyet mindenki alakíthat” – mondta Kobza újságíróknak.

A kezdeményezés elnyerte a prágai önkormányzat tetszését is, s az ötletek megvalósítását anyagilag is támogatja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.