Polgárőrség vs. Önkormányzat Budaörsön

(Budaörs, 2014. augusztus 11. –  Budaörsi Infó) Budaörsön 1998-ban alakult a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület. Jelenleg 66 fő a taglétszáma. 24 órás telefonügyeletet, készenléti gépkocsis ügyeletet, gyalogos, motoros, kerékpáros, közterületi megelőző járőrszolgálatot és a rendőrséggel közös szolgálatot végeztek eddig. Ettől az évtől azonban csökken a tevékenységi körük, hisz elmondásuk szerint a Budaörs Város Önkormányzata által kínált támogatási összeg nem elegendő a rendeltetésszerű működésükhöz.

 

A Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület több kitüntetést is kapott az elmúlt években.

Elnyerték az Év Polgárőre díjat, a Bronz érdemkeresztet, a dunai árvízvédekezésben végzett áldozatos munkájukat is elismerték, kiemelkedő, bátor helyt – állásukért a kritikus helyzetben.

Dr. Bilisics Péter az egyesület elnöke Üveges Csaba rendőr főhadnagy alosztályvezető úrnak azonban kénytelen volt egy olyan levelet írni, amelyben arról tájékoztatja a budaörsi rendőrkapitányságot, hogy „a Budaörsi Polgárőr Egyesület 2014. április 6-tól nem tud a továbbiakban gyalogos szolgálathoz polgárőrt biztosítani, sőt bizonytalan ideig a polgárőrség-rendőrség szolgálatokat sem tudjuk vállalni (nem áll anyagi forrás a rendelkezésünkre, hogy napi 24 órában többszáz kilométer megtételét saját költségünkre finanszírozzuk tovább a közös szolgálatok ellátása során).”

 

bilisics_polgaror

Dr. Bilisics Péter

Dr. Bilisics Péter elmondása szerint Budaörs városában méltán, örvendetes módon nagy népszerűségnek örvend a polgárőrség, sorra alakultak/alakulnak a polgárőr egyesületek, amelyeket a helyi Önkormányzat anyagilag is támogat.

„Egyesületünk 1998-ban alakult és 5 éven keresztül kellett a munkánkkal bizonyítanunk mielőtt először anyagi támogatást kaptunk volna, de úgy tűnik napjainkban szokásjoggá avanzsálódott az ellentételezések nélküli források biztosítása közpénzből. Nincsenek feladat-meghatározások, határidők, felelős személyek, számonkérések, csak maszatolás van helyette. Senkit nem érdekel, hogy „élőerős őrzés” keretében a lakótelepen lévő játszótereket a nyári hónapokban (amiket egyébként civil biztonsági szolgálat vigyáz anyagi ellenszolgáltatás ellenében), a Templom teret hónapokon keresztül óvtuk. Senkit nem érdekel, hogy hol vannak azok a bizonyos polgárőrök a hóhelyzetben, az árvízi védekezésben, a hőség idején, iskolakezdéskor vagy a szürke hétköznapokban?!

Nem tesznek különbséget a beszédek és a tettek között, de a tények szerint nem is akarnak. A bizottságok és a testület nem rendelkezik objektív tényekkel, információkkal, nincs is rálátásuk az elvégzett munkák tömkelegéről!

Meg vannak vezetve, és minden megalapozottságot nélkülözve formálnak véleményt, hoznak döntést! Mindehhez, az egyesületünk tagságának a döntése alapján, nem kívánunk asszisztálni. Mi nem megélhetési polgárőrök vagyunk, mi nem megélhetési politikusok vagyunk! Mindegyikünk tisztességes dolgozó ember, családunk van, és a fiatalok, akik köztünk vannak, nekik van kötelességtudatuk, van életcéljuk.

Elszomorító, hogy nem tudjuk kiengedni a gyerekeinket a közterületre, nem jó, ha félni kell a nagyszüleinknek, hogy az ő jóhiszeműségüket kihasználva bűncselekmények áldozataivá válhatnak! Ezért lenne szükség a polgárőrség munkájára, hogy ezeket az eseményeket segítsük visszaszorítani.”

 

 

Felkerestük Budaörs Város polgármesterét, Wittinghoff Tamást, hogy lássuk, a másik oldal miként vélekedik az ügyről és a kialakult helyzetről.

 

wittinghoff_tamas

Wittinghoff Tamás

 

Wittinghoff Tamás polgármester a következőket nyilatkozta a Budaörsi Infónak:

“Bár végtelenül tisztelem és hasznosnak tartom a polgárőrök tevékenységét, mégis úgy gondolom, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartása alapvetően a rendőrség feladata lenne. Méghozzá az én – immár két évtizede – hangoztatott álláspontom szerint egy olyan rendőrségé, amelyik közvetlenül alá van rendelve az önkormányzatnak. Mivel az önkormányzati rendőrségi modell bevezetésére nem nyitott a jelenlegi kormányzat sem, így Budaörs városa is más eszközökkel igyekszik javítani a helyi közbiztonságon.

Hosszú évek óta jelentős összeggel támogatjuk a rendőrséget, aminek egyik fontos eredménye, hogy szabadidős rendőrök kizárólag Budaörs területén járőröznek. Folyamatosan erősítjük a közterületfelügyeletet is, hiszen ők tényleg az önkormányzatnak vannak alárendelve és nagyon világosak a jogosítványaik.

Éppen ezekben a hónapokban bővítjük jelentősen a térfigyelő kamerarendszerünket, amelynek hatékonyságát az garantálja, hogy rendőrök figyelik a monitorokat és ők küldenek ki járőröket a gyanús esetekben.

Talán ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a 2013-as évben is jelentősen csökkent a városunk területén elkövetett bűncselekmények száma. Sokáig csak egyetlen polgárőr szervezet működött a településünkön, a Budaörsi Polgárőr Közhasznú Egyesület. Aztán megalakult a törökugratói egyesület, majd bejelentkeztek az óvárosiak, hogy ők is külön szeretnének tevékenykedni. Bár diplomatikusan, de a rendőrkapitány úr is jelezte az éves összefoglalójában, hogy számukra sem könnyű a munkát koordinálni az egyre szaporodó polgárőr szervezetekkel.

Az önkormányzat számára jogi szempontból a polgárőrök is civil szervezeteknek tekintendők, akik között semmilyen szempontból nem tehetünk különbséget. Mivel a költségvetésünkben erre a célra egy konkrét összeg van betervezve – idén hatmillió forint –, számunkra is gondot okozott, hogy ezt a pénzt hogyan osszuk el igazságosan és demokratikusan közöttük. Ezért kértük, hogy egyeztessenek egymással, illetve velünk is. Az önkormányzat semmiképpen nem kívánt ezúttal sem döntőbíró lenni autonóm civil szervezetek ügyeiben.

Mivel egy konkrét összegen egyre többen szeretnének osztozni, ez logikusan vezetett érdeksérelmekhez. Az egyeztetések vagy létre sem jöttek vagy nem vezettek eredményre. Magam részéről őszintén sajnáltam – és ezzel szerintem a képviselőtársaim is így vannak –, hogy nem sikerült jó kompromisszumot kötni, és a legnagyobb polgárőr szervezet a tárgyalásokat is megszakította velünk. Az önkormányzat továbbra is nyitott az ügyben, de a mi kezünket szigorú jogszabályok kötik, döntéseinket nem hozhatjuk meg szimpátia alapon.”

 

Önök szerint szükség van vagy nincs Budaörsön polgárőrségre?

(Budaörsi Infó)

facebook:

4 hozzászólás

  1. wudersch2040 szerint:

    No comment…

    “A Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesülettel az év során folyamatosan láttunk el közös szolgálatot. Az egyesület jelentős segítséget nyújtott a rendkívüli időjárás során a bajbajutottak részére, mind munkaerő, mind technikai eszközök, mind élelmiszer és takarók, valamint meleg ital adományokkal. Az egyesülettel az év során 1705 órában láttunk el közösen szolgálatot. Az év elejétől fokozatosan fejlesztettük az együttműködésünket, mely nemcsak a közös szolgálat ellátásokban, de a közös feladat végrehajtásokban is megnyilvánult. Ilyen volt a Templom tér ellenőrzése, a szeptemberi iskolakezdés idején a gyalogos közlekedési átkelőhelyek ellenőrzése, mely során többletszolgálat elrendelése nélkül tudtuk a közterületi erőket a lehető legjobb hatásfokkal vezényelni. Rugalmasságuknak köszönhetően egy-egy váratlan feladat végrehajtásában rövid időn belül is képesek segítséget nyújtani az intézkedő kollégáknak.

    A Budaörsi Törökugrató Régió Polgárőr Egységgel a közös szolgálat ellátás területén nem sikerült ebben az évben sem áttörést elérni. Az évi egy-két alkalom kivételével éjszaka 20-22 óra között láttak el szolgálatot Budaörs Törökugrató városrészében. “

  2. […] szerint már nem tudnak együtt járőrözni a Budaörsi Polgárőr Egyesülettel, mert a helyi önkormányzat nem adott megfelelő támogatást ennek az egyesületnek.  Az ő munkájuk segítette az önök munkáját? Szükségük lenne arra a továbbiakban is, hogy […]

  3. […] 2014. november 17. – Budaörsi Infó) 2014. augusztusában írtunk utoljára a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesületről. Akkori cikkünkben Dr. Bilisics Péter az egyesület elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy […]

  4. […] cikkünkben olvashatnak még az előzményekről, a Budaörsi Polgárőr Kiemelten Közhasznú Egyesület és Wittinghoff Tamás polgármester álláspo… az […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.