Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja a szomszédban

Százhalombattán huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

 

Résztvevők:

Brazília, Bulgária, Ciprus, Costa Rica, Csehország, Elefántcsontpart, Görögország, Grúzia, India Kuba, Lengyelország, Olaszország, Szicília, Oroszország, Szibéria, Peru, Románia, Szerbia, Tajvan, Törökország, Magyarország.

 

Miért a motiváció és inspiráció 2014 legfontosabb üzenete?

Keressük azokat az okokat és összefüggéseket, amelyek akár nézőként, akár önkéntesként motiválják a közreműködőket. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mire inspirálja, illetve hogy inspirálja-e egyáltalán a fesztivál az embereket.

 

Érdekes válaszokat találtunk: a közreműködők érzelmi kötődései, szeretete erős motiváció. A folklór a néprajz inspiratív hatása több helyütt megfigyelhető: a fiatal divattervező épp úgy merítkezik ebből a tárházból, mint a fotográfus. Nagy kérdés, hogy a motiváció és inspiráció szempontjából a Summerfest 2014-ben mit üzenhet a ma emberének. Erre keressük és reményeink szerint találjuk meg a válaszokat.   

 

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen „árnyékban lévő” település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió – Pest megye déli részének – legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József – Százhalombattáról, Budai Gábor – Ráckevéről és Halász László – Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

 

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 20 évben közel 150.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 21 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 19 év során. Idén 21 ország lesz jelen.

A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.

Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Costa Ricából, Eleféntcsontpartról, Grúziából, Peruból, Tajvanról, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertjei Sebestyén Márta, a Vujicsics zenekar, Pál István Szalonna és barátai, a Pál Család koncertje, valamint a Fölszállott a páva sztáregyüttese: Zsikó Zoltán és zenekara.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 21 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ INSPIRÁCIÓ a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

Kiknek ajánljuk? Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.

Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk. Ajánljuk helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

 

summerfest2014_XXI_5

A fesztivál díszvendégei 

 

A Summerfest célkitűzése, hogy bemutassa az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő magyar elemeket.

2014-ben a hortobágyi csergetés, mendei templomdíszítés, kalocsai pingálás, karcagi birkapörkölt főzés és solymászat mint UNESCO jegyzéken szereplő örökség mutatkozik be.

 

  1. I.       Hortobágyi csergetés

augusztus 14. 17:00-18:00, a táncos felvonulás kiemelt szereplői

 

Hortobágy

Az csergetés a csikósok tudománya, a szíjból készített karikás ostorral történő csattintást jelenti. Erős kart és laza csuklót követel az a bizonyos apró bólintó mozdulat, amely az ostor folyamatos forgatása közben a csikós előtt egy pillanatra bekunkorodva szólaltatja meg a sudarat, és ezt követően azonnal visszatér a körívre. A legnagyobb számban a hortobágyi pásztorok „művészei” készítenek karikás ostorokat, ami érthető, hiszen az „Isten homloka” az élő pásztorság kiemelkedő otthona hazánkban.

 

  1. II.    Mendei templomdíszítés és kézműves tevékenység

augusztus 18-20. Szent István templom

Látogatási időpontok a templomdíszítő asszonyok részletes magyarázatával:
augusztus 18. 15:00, 16:00, 17:00

augusztus 19. 15:00, 16:00, 17:00

augusztus 20. 15:00, 16:00, 17:00

 

Mende

A templomdíszítés szokása Mendén pünkösd ünnepéhez tartozó, egyházi keretek között zajló tavaszköszöntő szokás. A három napos ünnepi időszakhoz kapcsolódó hagyomány elsősorban a helyi, szlovák eredetű evangélikus közösség tagjait érinti, de a mendei katolikusok és a környező települések evangélikusai is gyakori résztvevői az eseménynek. A templomi májfaállítás szokásában a gyülekezet tagjai nemek és korcsoportok szerinti munkamegosztásban vesznek részt. A férfiak a fák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, míg az asszonyok és gyermekek dolga a fákra kerülő textilek elkészítése, és a fák kendőkkel történő díszítése.

 

III. Magyar solymászat bemutató

augusztus 18-20. 11:00-19:00, Damjanich út

A magyarság solymászati múltja több mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmünkön. A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll.

 

Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak  betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása.

 

  1. IV.  Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, pingálás, porcelánfestés

augusztus 18-19. 16:00-19:00, augusztus 20. 10:00-18:00, a Mezőföldi falu a városban program részeként látható a népviseletbe öltözött asszonyok pingálása

 

 

  1. V.     A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya

augusztus 20. Summerfest sokadalom, a társaság szabadtéren látványos körülmények között főzi a birkapörköltet, amely megkóstolható

 

Karcag

 

A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, a táplálkozásában a juhhús nagyon fontos helyet foglalt el. Még a 18. században is hatalmas nyájak beretválták a nagykunsági városok határát.

A kunsági birkapörkölt ízvilága teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent.

 

KIÁLLÍTÁSOK

 

Ünnepi viselet

Az idei Summerfest alkalmával a Barátság Kulturális Központ előterében nemzetközi népművészeti kiállítást láthatnak az érdeklődők, melynek keretében minden résztvevő ország egy-egy ünnepi viseletét tekinthetik meg. „Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” (Ady Endre).

 

Megragadni a megfoghatatlant
10 éves az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség egyezménye

A Megragadni a megfoghatatlant című kiállítás az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő magyar örökségeket mutatja be a látogatóknak tárgyak, képek és szövegek segítségével. Célunk szerint a látogató itt többet megérthet a szellemi kulturális örökségek működéséből, a közösen gyakorolt hagyomány megéléséből. Miért jó ebben újra és újra részt venni? Mi vonz arra, hogy egy közösség tagjai legyünk? Van-e mindenkinek megélhető, tovább adható öröksége? Ezek a kérdések nemcsak a kívülállókat, hanem az érintetteket is foglalkoztatják: azokat a közös örökséggel rendelkező embereket, akik tudatában vannak a birtokukban lévő tudás és gyakorlat maguk számára is érvényes értékeinek. A kiállítás segít közelebb kerülni a saját örökség és a kulturális sokszínűség, az identitás, a párbeszéd, a közösség, a tanulás, a kreativitás és az ünnep fogalmaihoz is. A kiállítás a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság rendezésében készült.

 

Népviseleti babák kiállítása

A kiállítás a Pest megyei Vácrátót község népviseletét mutatja be a XIX. század első felétől napjainkig. Az eredeti népviseleteken és fotókon keresztül nyomon követhető a népviselet változása, a felöltöztetett babák pedig a XX. század népviseletét mutatják be. A kiállítást olyan személyek rendezték, akik a településen élnek, népviseletbe járnak vagy ünnepnapkor öltik fel azt, így hiteles képet ad a Vácrátót kultúrájáról. A kiállítást szervezte a Vácrátóti Hagyományőrzős és Faluvédő Egyesület, megrendezését a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársai támogatták. Szakmai kurátor Csukovits Anita és Horváth Mátyás.

 

ZSIGMOND DORA menswear
Summerfest-inspiráció

Zsigmond Dóra fiatal végzős tervező, akinek munkáját a népviseletek inspirálták. Testvérével, Zsigmond Györggyel a Fejér megyei Alapon élnek, népviseleteket gyűjtenek. Ez a tevékenység mindkettejük életére kihat, választott szakmájukban gyakran felbukkan a népművészet inspirációja. Zsigmond Dóra az általa készített munkájáról így ír:

„Diplomakollekciómat férfiak számára készítem a 2015-16-os őszi-téli szezonra. Azért esett a férfi kollekcióra a választásom, mert érdekesnek találom a férfiak viselkedési hagyományait és ezek térbeli és időbeli változásait.

Fő inspirációm a magyar férfi népviselet, öltözködéskultúra, mely hatott az elkészült sziluettek formai és felületi megoldásaira is.

A „ZSIGMOND DORA menswear” márka a 20 év feletti férfiakat célozza meg, akik nagy hangsúlyt fektetnek értékeink megőrzésére, akiknél a felszín alatt található belbecs állandó minőségjelzőként szerepel. A márka viselői extravagáns, a tömegből kitűnő férfiak.”

 

Zsigmond György népviseletgyűjtő kiállítása

A fiatal tájépítész hallgató hosszú évek óta foglalkozik néptánccal és népviseletek gyűjtésével. Nem csak a viseletek birtoklása érdekli, figyelme sokkal inkább az egyes viseletekhez kapcsolódó emberi sorsokra, történetekre irányul. Gyűjtéseihez minden esetben társul az emberi kapcsolat: az egyes viseletekhez kapcsolódó információkat minden esetben összeköti a tulajdonos sorsával, történetével.

 

Gasztro túra a Summerfesten: Három százhalombattai étterem kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, sajátos gasztro-programmal.  A Halászcsárda mezőföldi, a Harcsa Csárda erdélyi, az Ebatta a felvidéki a CafeTeria Kávézó pedig nemzetiségi ételkülönlegességeket kínál, amelyeket csak és kizárólag a fesztivál idején találhatók meg az étlapjaikon. A vacsoraesteket élő népzenével fűszerezik!

Bővebb információ a www.summerfestbatta.hu weboldalon található!

 

Turisztikai látnivalók: A százhalombattai Régészeti Parkban, Magyarország első szabadtéri őskori Múzeumában a városnak nevet adó „százhalmok”, a Dunántúl legnagyobb halomsírmezője található, a 15 medencés strandfürdő; a csodálatos Duna part; és nem utolsó sorban a „Matrica” Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek, hanem: Terek, emberek, évezredek titkait. A Múzeum a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz katolikus, illetve Finta református temploma a város központjában a Szent István téren.

 

A templomok augusztus 16-19 között 16 órától 18 óráig látogathatóak.

 

Szállás: három csillagos, komfortos, kedves szálloda a Hotel Training Százhalombatta

www.hoteltarining.hu

Étkezés: Kiváló pizzériák, és igazi Duna-parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat.

A városról, látnivalókról: www.szazhalombatta.hu; www.matricamuzeum.hu

 

 

A rendezvény százhalombattai programelemei:

SZTÁRFELLÉPŐK:

augusztus 16-án 22 órakor

SEBESTYÉN MÁRTA KONCERTJE

augusztus 17-én  19 órakor

PÁL ISTVÁN SZALONNA ÉS BARÁTAI

augusztus 17-én 22 órakor

           PÁL CSALÁD KONCERTJE

augusztus 18-án 22 órakor a

VUJICSICS ZENEKAR KONCERTJE

NYITÓ- ÉS ZÁRÓCEREMÓNIA

Nyitó: augusztus 14-én 19 órakor, Záró: augusztus 21-én este 19 órakor

 

Új helyszínen a csodálatos Nívó Díjas Szent István téren!

A nyár legnagyobb népművészeti, kulturális eseménye, 21 ország részvételével!

 

A ceremóniák este 7 órakor kezdődnek, a nyitó augusztus 14-én a záró augusztus 21-én. Augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

Ki játszik ilyet?

Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2012. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 21 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!

Táncpanoráma 2014. augusztus 16-19 között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében

Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.

Népek bálja 2014. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus szertartás a békéért 2014. augusztus 18. 11 órakor, Szent István templom

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!

Nyári karnevál 2014. augusztus 18. 23,00 órakor, Fesztiválklub

Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.

Belépés csak jelmezben!

Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban

A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. Idén nemzetközi esküvői népviseletek adják meg e kiállítás egyediségét!

Summerfest sokadalom

Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!

 

Világ Zene és nemzetközi táncház augusztus 16-19 este 7 órától 10 óráig

Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.

 

Fesztiválklub és Folk kocsma augusztus 14-21 között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér)

Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.

 

INFO JEGYVÁSÁRLÁS ÉS PROGRAMOK: www.summerfestbatta.hu

Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, Szent István tér 5.

summerfest2014_XXI_3

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.