A gondoskodó budaörsi gondnok, akinek a Vöröskeresztre is van gondja

(Budaörs, 2014. augusztus 08. – Budaöri Infó) Cégvezetők, sofőrök, gazdák, nyomdászok, újságírók, egészségügyi dolgozók, rendezvényszervezők, gondnokok, képviselők és folytathatnánk azoknak a sorát, akik támogatják a Vöröskeresztet Budaörsön. Ha valaki segíteni szeretne, akkor nincs titulusa, csak ember, akit a jó szándék vezérel, nem számít, hogy mivel foglalkozik. Hétköznapi hősök, akik a háttérből segítik a Vöröskeresztet, hogy az végezhesse munkáját. De én hogy segíthetnék? – kérdezik sokan, akik támogatnák a szervezetet, de nem tudják, hogy tegyék meg az első lépéseket. Olvassák el cikkünkben, hogy mit ajánl erre az egyik budaörsi panelház lelke.

 

Budaörs egy nagyon sokszínű város. A kertes házak, és a hangulatos kis utcák mellett a színes panelházak ugyanúgy megférnek egymás mellett. Bár városnak nevezzük Budaörsöt, de a helyi élet mégis sokszor egy faluéhoz hasonló. A szomszédok előre köszönnek egymásnak, mindenki ismer mindenkit.

A lakótelepen sincs ez másként. Minden panelháznak megvan a saját gondnoka, aki a jól bevált 1/1-es lakásban mindig fellelhető.

Mondhatni megszokott  bútordarab, mindenkiről mindig tud mindent, és mindenkihez van egy kedves szava.

 

budaors_hegyteto

Ez a Patkó utca 7-ben sincs másként, ahol Papp József ügyel a rendre a nap 24 órájában.

Elmondása szerint a gondok a ház lelke, és ezért nagyon fontos, hogy jól végezze a munkáját, hisz: ki szeret rendezetlen környezetben lakni?! Hát senki sem!”

 

Papp József a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a gondnoki feladat nem csak annyiból áll, hogy tisztán tartja a házat, hanem odafigyel a benne lakókra is.

 

papp_jozsef_gondnok_patko_utca

Papp József

 

„Sok mindent kidobnak a lakók, amire nekik már nincs szükségük, viszont másoknak meg pont ezekkel a dolgokkal lehet segíteni. A lakók, ha valamire szükségük van hozzám fordulnak, hisz én mindig összegyűjtök mindent, amit csak tudok, és oda adom a rászorulóknak. Ezért léptem kapcsolatba a Vöröskereszttel is.

A Vöröskereszt munkáját bárki könnyen tudná támogatni, nem értem, hogy miért nem él mindenki ezzel a lehetőséggel, hisz ez az a szervezet, aki nekünk, hétköznapi embereknek segít akkor, ha valami baj van.

Bárki megtehetné azt amit én, hogy azokat a dolgokat, amire neki, vagy ismerőseinek már nincs szüksége odaadja olyanoknak, akiknek az kincset ér.

Aki nem bútorral, ruhával, vagy étellel szeretne segíteni az a szaktudásával is támogathatná a Vöröskeresztet.”

 

A Patkó utcai gondnoknak már nem csak a lakótelepi lakosokra van gondja, hanem a budaörsi Vöröskereszttel is megegyezett, hogy a megmaradt, de még használható tárgyakat, bútorokat, ruhákat felajánlja a szervezet számára.

 budaor_lakotelep

„Nálam mindig van valami, mert a lakók dobálnak ki ezt-azt, amazt, ami még használható. Szégyellném kidobni a szemétbe ezeket a dolgokat, ezért inkább ha van valaki, aki eltudja vinni vagy használni tudná, akkor miért ne adnám oda neki. Miért ne segítenék másoknak, ha megtehetem.

Nagyon sokszor vannak olyan bútorok is nálam, ami már használhatatlan, de tüzelőnek tökéletesen megfelelnek. Ezeket is be szoktam gyűjteni, és odaadom azoknak, akiknek szüksége van rá.

Van  egy olyan régi mondás, hogy semmi nem vész át csak átalakul. Miért ne tegyünk jót vele, és miért a szemétbe kössön ki az, ami használható.”

 

Most két zsák ruhát és egy kisebb szekrényt vitt el a Patkó utcából egy rászoruló család számára Nagy Éva a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 1. számú Területi Szervezetének területi munkatársa.

voroskereszt_nagy_Eva_gondnok_papp_jozsef

Papp József és Nagy Éva

 

Nagy Éva a Budaörsi Infónak elmondta, hogy minden felajánlásnak nagyon örülnek, hisz annak ellenére, hogy Budaörsöt a leggazdagabb városként emlegetik, itt mégis nagyon sok embernek szüksége van a Vöröskereszt segítségére.

„Nagycsaládosok, egyedülállók, munkanélküliek, vagy a lakáshitel terhe alatt roskadozó családok keresnek fel minket és kérik a segítségünket. Hogyha tudjuk, akkor pártfogásunk alá vesszük őket, mert sokszor szégyellik, hogy támogatásra szorulnak, és ezért nem az Önkormányzathoz fordulnak.

A Vöröskereszt a budaörsiek számára most már úgy érzem egy olyan nagycsaláddá vált, ahová bátran eljöhetnek, és együtt megpróbáljuk megtalálni a problémájukra a megoldást.”

 

Az elmúlt hetekben folyamatosan beszámoltunk a budaörsi Vöröskereszt munkájáról, és mint ahogy azt Önök is látták, ez az a szervezet, ami nem tétlenkedik, hanem egyszerűen csak teszi a dolgát. Most pedig Önökön a sor. Támogassák őket, hogy segíthessenek, hisz nem tudhatják, hogy Önöknek mikor lesz szüksége a Vöröskereszt pártfogására.

 

 (Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.