Véradás elsősegélynyújtással megfűszerezve

(Budaörs,  2014. augusztus 6.- Budaörsi Infó) Népszerű pihenőhelyen, a tinnyei Üvegtigris Étterem & Panzió közvetlen környezetében, a Garancsi tó partjára hívta és várta az önkéntes véradókat 2014. július 26-án a  Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Solymári Alapszervezete. Az egész napos  eseményen nem csak a karjukat nyújthatták az önzetlen hősök, a nap folyamán színes és látványos  elsősegély bemutatókkal és az újraélesztés alapjaival is várták a helyszínre látogatókat.

Az utóbbi időszakban nagymértékben nőtt a környező településeket összekötő utakon a közúti  balesetek száma, így a szervezők fontos küldetésüknek tartották nem csak a véradás népszerűsítését, de azt  is, hogy minél több gépjármű vezetőhöz és szeretteihez eljusson: az elsősegélyt megtanulni nem csak  gyerekjáték, de egy olyan alapvető kompetencia, amelyre bármikor, nem várt körülmények között  szükségünk lehet.

A nap folyamán a Pest Megyei Ifjúsági Vöröskereszt képzett imitátorai életszerű, közúti baleseteket  szimuláltak: a töréseket, vérzéseket, ittas vezetést, bukósisak nélküli motorozást imitáló fiatalok  bemutatójának élménye hozzájárult annak ismertetéséhez, hogy az első sokk után milyen sorrendben és  módon szükséges a sérülések ellátása, a mentőszolgálat értesítése. A véradás és az elsősegélynyújtási bemutató mellett a rendezvényen aláírásgyűjtés zajlott a 10-es út  biztonságosabbá tételéért.

magyar_voroskereszt2

A Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának két munkatársa baleseti  tabló bemutatásával hívta fel a figyelmet a sebesség megfelelő megválasztására. Az érdeklődők a biztonság 2/2 megteremtését szolgáló láthatósági kiegészítőket, tájékoztató kiadványokat kaptak ajándékba a rendőrség  munkatársaitól.

„Öröm volt látni a rendezvényre látogató családok közös érdeklődését: ahogy a motoros apuka a  kislányával közösen tanulja a mentőhívás alapjait. Azt, hogy az érdeklődők valóban szerették volna elsajátítani az elsősegélynyújtási ismereteket, nagyszámban adtak vért, aláírták a kezdeményező dokumentumot. A csodás környezetben tett séták, az erőt adó gulyásleves és az „örökzöld” tejfölös-sajtos lángosok  igazi békebeli véradós hangulatot teremtettek” – nyilatkozza Oláh Judit, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei  Szervezetének 1. számú Területi Szervezetének vezetője.

Az helyi szinten újszerű kezdeményezéshez több támogató is csatlakozott: Üvegtigris Étterem & Panzió  hideg- és melegételt, a Jó Kenyér Pékségtől friss stanglikat, Piliscsaba Város Önkormányzata üdítőt és  tombola ajándékokat és kisbuszt, Tinnye Község Önkormányzata padokat és asztalokat, a tombola fődíját  pedig a Pepi Sped Kft. ajánlotta fel.

magyar_voroskereszt

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.