SZNT: a román titkosszolgálat a Securitate szellemének őrzője

A román kommunizmus idején működött Securitate szellemi örökösének és módszerei folytatójának nevezte a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, aki szerint a titkosszolgálat vezetőjének minapi, autonómiával kapcsolatos nyilatkozata azt mutatja, a román titkosszolgálat ma is politikai rendőrségként működik.

 

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény emlékeztet arra, hogy George Maior, a SRI elnöke hétfőn egy interjúban kijelentette: a román titkosszolgálat feladatának tekinti a területi autonómia megvalósulásának megakadályozását Románia területén.

Izsák Balázs szerint Maior kijelentését a romániai demokráciát veszélyeztető fenyegetésként kell értékelni. Kifejtette: bármely demokratikus ország közigazgatási rendje olyan politikai döntés eredménye, amely a törvényhozó hatalom kizárólagos hatáskörébe tartozik. Ezt az elvet sértette meg a román hírszerzés vezetője – véli az SZNT elnöke.

Rámutatott: az SZNT Székelyföld területi autonómiáját alkotmányos eszközökkel, Románia parlamentje elé terjesztett organikus törvény révén kívánja elérni. A hírszerző szolgálatnak sem joga, sem törvényes eszköze nincs ebbe a folyamatba beavatkozni – állapította meg az SZNT elnöke.

Izsák Balázs szerint a kijelentés rávilágít a román politikum kétszínűségére, hiszen egyfelől demokratának, kisebbségbarátnak kíván látszani Európában, másfelől célnak tekinti megvalósítani Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor álmát, az etnikailag homogén nemzetállam megteremtését, és ez utóbbi elérése érdekében eszközökben sem válogat – olvasható a közleményben.

George Maior hétfőn egy interjúban kijelentette: “azon vagyunk, hogy ne lehessen kierőszakolni a területi autonómiát és más olyan dolgokat, amelyekre a szomszédainknak (Magyarországnak) ez az új, nemzetinek nevezett politikája irányul”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.