Maláj utasszállító – Orosz lapok a következményekről, az FT pénzügyi szankciókról

A Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap hétfőn arról írt, hogy bár egyelőre nem tudni, ki a felelős a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájáért, a Nyugat sietősen Oroszországot vádolta meg.

 

A történteket ugyanakkor csak egy független vizsgálat derítheti ki, amelyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt végeznek el – vélekedett a lap.

A Nyezaviszimija Gazeta által megkérdezett nyugati szakértők szerint a Malaysia Airlines járatának katasztrófája alapvetően megváltoztatja a több hónapja tartó ukrajnai konfliktus jellegét, immáron nem belső ukrán válságról, hanem valódi háborúról van szó a kijevi hatóságok és az Oroszország által támogatott erők között.

Az Ukrajnában lezuhant malajziai Boeing 777-es körüli helyzet a világpolitika kulcsfontosságú tényezőjévé válik – állította a Kommerszant című napilap. Nemcsak az függ a vizsgálat lefolytatásától, hogy megtalálják a felelősöket, hanem az orosz-nyugati kapcsolatok jövője is. Éppen ezért az Oroszország érdeke, hogy a tragédiát független vizsgálat tárja fel, amelynek eredményeit az egész világon elfogadják – véli az újság.

Az ügy azonban nem zárul le az ICAO-vizsgálattal sem – hangsúlyozta a lap által megszólaltatott Szergej Oznobiscsev, az orosz Stratégiai Értékelések Intézetének igazgatója. Szerinte nyilvánvaló, hogy annak eredményét az egyik vagy a másik fél vitatni fogja. Emellett az Oroszországra nehezedő nyomás bármelyik esetben tovább fokozódik.

A Vedomosztyi szerint a malajziai utasszállító katasztrófáját követően az orosz-ukrán szembenállás elveszítette helyi jellegét és a nemzetközi politika tényezőjévé vált. Eddig a szárazföldi Európa vezetői sokkal visszafogottabban léptek fel, mint az amerikaiak vagy a britek. A tragédia azonban kikényszeríti, hogy az európaiak sokkal nyíltabbak legyenek.

A lap szerint Oroszországnak meg kell kezdenie a bizalom helyreállítását az európai kapcsolatokban. Az egész világ figyelme ugyanis a katasztrófa vizsgálatára összpontosul, amely valójában még el sem kezdődött.

“Oroszországtól sok minden függ (a vizsgálat lefolytatásában). Lassítását, a baleset helyszínére történő eljutás akadályozását, a világ úgy értelmezi majd, hogy (az oroszok) valamit el akarnak titkolni” – vonta le következtetését a Vedomosztyi.

 

 

 

 

FT: pénzügyi szankciókra van szükség Oroszországgal szemben

 

Európának pénzügyi szankciókkal kell sújtani Oroszországot – írja a Financial Times című tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadásának véleményrovatában Wolfgang Münchau.

A lap publicistája szerint ha bebizonyosodik, hogy a maláj légitársaság MH17-es számú, Amszterdamból Kuala Lumpurba érkező járatát akár véletlenül, akár szándékosan oroszpárti lázadók lőtték le, akkor az EU-nak is határozottabb választ kell adnia, teljes körű pénzügyi szankciókat kell bevezetnie Moszkvával szemben.

Az euró és a font fontos eszköz az orosz vállalatok számára. A londoni City olyan pénzügyi központ, amelyen keresztül vagyonos oroszok mossák tisztára a pénzüket. Ennek azonnal véget kell vetni – írja a publicista, aki szerint az energiavásárlás leállítását is meg kellene fontolni, mert Moszkvának nyilvánvalóan ez jelentené a legjelentősebb érvágást. Münchau szerint az uniónak vészhelyzeti intézkedésként olyan energiabiztonsági stratégiára van szüksége, amely függetleníti Oroszországtól.

“Ha Vlagyimir Putyin (orosz elnök) titokban olyan ukrán lázadókat fegyverzett fel, akik aztán uniós polgárokkal végeztek, akkor nagyon hosszú időre nehéz lenne visszatérni a normális ügymenethez” – húzza alá a szerző.

A brit lap kolumnistája úgy látja: a katasztrófa globális gazdasági megrázkódtatást okozhat, a tovagyűrűző hatások miatt messze nagyobb következményekkel járhat, mint azt most bárki is sejti. Ha az eurózónát csak egy megrázkódtatás választja el a deflációtól, akkor ez lehet az – vélekedik Münchau.

“Az európai politikacsinálóknak sosem lett volna szabad olyan helyzetbe hozniuk magukat, amelyben gazdasági okokból nem képesek a politikai reakcióra” – zárja véleménycikkét Wolfgang Münchau.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.