Civilek és politikusok tiltakoztak az emlékmű ellen a Szabadság téren

Civilek és politikusok tiltakoztak vasárnap a budapesti Szabadság téri, a német megszállás áldozatainak emlékére készített emlékmű felállítása ellen.

 

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállításának tervét ellenzéki pártok és civilek is hevesen bírálták, számos tiltakozó megmozdulást tartottak az építkezés helyszínén. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre.

Az emlékművet vasárnap reggel még kettős kordon vette körül, amely eltakarta az érdeklődők elől az alkotást. A külső, az emlékművet eltakaró kordont azonban délelőtt tíz óra körül a munkások elbontották, így az akkor már a téren tartózkodó tiltakozó civilek és újságírók is megtekinthették az alkotást.

szabadsag_ter_emlekmu0_2014jul_20_lendvai_ildiko_demonstralok

A téren a tiltakozók később rángatni kezdték az emlékmű köré húzott belső kordont, majd élőláncot alkottak, az élőláncban az MTI munkatársai láttak több politikust – Lendvai Ildikót (MSZP) és Bauer Tamást (DK) – is. A tiltakozók körül többen tojással is megdobálták az emlékművet.

Megjelent a helyszínen Tóbiás József, az MSZP szombaton megválasztott elnöke, Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Niedermüller Péter, a DK alelnöke is.

A Szabadság téren, az Október 6-a utca torkolatánál vasárnap kora délután 20-30, többségében nézelődő ember volt, akik közül néhányan vitát folytattak a szoborról. Az emlékmű körül kordon és rendőrsorfal is van, a kordonon és előtte a földön több transzparenst is elhelyeztek a tiltakozók – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A transzparenseken a többi között az olvasható: “Orbán, hagyd békén a Szabadság teret”, “Merjünk szembenézni a múltunkkal”, “Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés”.

A téren viszonylag nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.