Recept – Thai thom kha ga

(Budaörs, 2014. július 19. – Budaörsi Infó) Mostanában többször főztem az alábbi levest, és mindenkinek annyira ízlett, hogy arra biztattak, osszam meg a receptet. Egy thai eredetű levesről van szó, a recept különleges hozzávalói a vámház körúti csarnok mellett lévő Ázsia boltban egytől-egyig beszerezhetőek. Meglátják, megéri elkészíteni, a siker garantált!

 

Hozzávalók 3 liter leveshez:

– 40 dkg csirkemell vékony csíkokra vágva

– 3 db sárgarépa gyufaszálra vágva

– 20 dkg ázsiai illatos gomba (a szárított változatot kb. 2 órára langyos vízbe kell áztatni)

– 1 thai thom kha paszta

– 1 thai piros curry paszta

– 2 db citromnád

– 4 db kaffir lime levél

– kb. 2 cm-es galangálgyökér-darab

– 1 db thai piros chili paprika

– 10 dkg barna nádcukor

– kb. 1 dl halszósz

– 4 dl kókusztej

– 2,5 l húsleves (kockából is lehet)

– 1 lime levele

– 1 csokor friss koriander

– 1-2 szál újhagyma

 

Elkészítése

1 evőkanál olajon picit átpirítjuk a thom kha és a currypasztákat. Hozzáadjuk a citromnádat (kicsit törjük meg, hogy jobban kioldja az ízét!), a kaffir lime leveleket és a héjastul felkarikázott galangált.

Forgassuk át, majd öntsük föl a húslevessel és főzzük kb. 20 percen át. Ekkor szedjük ki belőle a darabos fűszereket, ezekre már nem lesz szükség. Adjuk a leveshez a gombát, a csirkehúst és a sárgarépát, főzzük még 20 percig, majd lassan adjuk hozzá a kókusztejet. Ízesítsük a halszósszal és a cukorral mindaddig, amíg kellemesen savanykás, fűszeres ízt kapunk. A legvégén adjuk hozzá az apróra vágott korianderlevelet és az újhagymát, és csavarjuk bele a lime levét. Hát ennyi!

 

Puczné dr. Mák Éva

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.