Izrael ellen tüntettek Budapesten

A Gázai övezet izraeli “terrorbombázásának” leállításáért, “Palesztina szabadságáért” tüntettek szerdán Budapesten, a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének szervezésében.

 

A demonstráció résztvevői, százötven-kétszázan az Oktogonnál gyülekeztek, majd palesztin zászlókat lobogtatva, az Andrássy úton a Hősök terére vonultak.

Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Hatóság budapesti külképviseletének vezetője a Hősök terén elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Gázában állami terror folyik egy nép ellen, amely megszállás alatt él. Úgy vélekedett: az agresszió elsődleges célja, hogy megbuktassák a palesztin egységkormányt és megbontsák a palesztin egységet. Közlése szerint az “izraeli megszállók” minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy szenvedést okozzanak a palesztin népnek.

Arra szólítják fel a nemzetközi közösséget, hogy hatékonyan avatkozzon be a “gázai népirtás” megállítása érdekében és azért, hogy végre megalakulhasson az önálló Palesztin állam az 1967-es határok mentén, Jeruzsálem fővárossal – mondta Marie Antoinette Sedin.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy nincs izraeli-palesztin konfliktus, csupán egy “cionista terror állam van ami elnyomja a palesztin népet”.

Magyarország kormánya pedig a nyugati média által harsogott cionista propagandát hangoztatja – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy a “cionista terror állam” 70 éve elnyomja a palesztin népet, gyilkolja a nőket és a gyerekeket és méterről méterre foglalja el a “palesztinok ősi földjét”, miközben az ENSZ nem képes érvényt szerezni saját határozatainak.

Izraelnek van joga a saját államisághoz, de csak az 1967-es határokon belül – mondta Gyöngyösi Márton.

A demonstráció résztvevői által a magasba tartott táblákon a többi között az volt olvasható, hogy “el a kezekkel Palesztinától”, “le a palesztin gyerekek gyilkosaival”, illetve “békét és szabadságot a palesztin népnek”.

izrael_ellen_tuntettek_budapest2_2014jul16

A Oktogontól a Hősök teréig vonuló tömeg azt skandálta, hogy “szabadságot Palesztinának”, “vesszen Izrael”, “terrorista Izrael” és “cionista gyilkosok”.

A demonstrálók között feltűnt a Jobbik több politikusa, Gyöngyösi Márton mellett Dúró Dóra, ifj. Hegedűs Lorántné és Novák Előd is. Utóbbi a “gyermekgyilkosságok önvédelemből?” feliratú transzparenst emelte a magasba.

A menetet a Nemzeti Érzelmű Motorosok csoportja vezette fel.

 

 

 

Négy gyermeket ölt meg az izraeli haditengerészet a gázai tengerparton

 

Az izraeli hadihajók lövedékei szerda délután megöltek négy a tengerparton focizó gyermeket Gázában – jelentette a tízes csatorna tévéhíradója.

A gyermekek egy család tagjai voltak. Egyikük tizenegy, ketten tíz évesek, a negyedik pedig kilenc éves volt a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az incidensben öt másik gyermek megsebesült. Az első lövés után több sebesült egy közeli szállodához futott segítségért, ahol számos külföldi újságíró lakik.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot tart az ügyben. Az első jelentések szerint a bevetés célja egy közeli épület volt, amelyet a Hamász radikális palesztin szervezet katonai célokra használt. Zeev Elkin, a Likud külügyminiszter-helyettese a tévé stúdiójában a Hamászt tette felelőssé a gyermekek haláláért, mert a szervezet a lakott területekről folytatja hadviselését izraeli civilek ellen, és nem hajlandók fogadták el az egyiptomi tűzszüneti javaslatot.

A Háárec című újságban kedden az egyik újságíró komoly visszhangot kiváltó cikkében a lőparancsnak engedelmeskedő pilótákat lelkiismeretlenséggel vádolta a számos gázai civil áldozat miatt.

Válaszul a hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvétel sorozatot, amelyen a vadászgépek vezetői a pilótafülkében ülve civileket azonosítanak a célpontok körül, ezt jelentik a központnak, amely ezek után lemondja a tervbe vett akciót.

Az „Erős Szikla„ hadművelet gázai halottainak száma szerda estére kétszáztizennégyre nőtt, s több mint ezerötszázan megsebesültek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.