Munkácsy-trilógia – Elszállították a Krisztus Pilátus előtt című képet Debrecenből

Elszállították a debreceni Déri Múzeumból hétfőn Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét.

 

    A Munkácsy-trilógia másik két darabja, a Golgota és az Ecce Homo továbbra is együtt látható a múzeum Munkácsy Termében.

    A hétvégén több mint 3200-an keresték fel a még együtt látható Munkácsy-trilógiát, miután a múzeum múlt hét csütörtökön bejelentette: a képek nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, a Hamilton galériába.

    A monumentális festményt hétfőn előbb leemelték a falról, majd speciális fóliára fektették, eltávolították róla a díszkeretet, a vásznat pedig egy hengerre tekerték. A becsomagolást követően ládába helyezték a képet és a Déri Múzeum kupolatermének ablakán keresztül daruval emelték ki és helyezték el a képet szállító kamionba.

    A hat mázsás rakományt repülővel előbb Frankfurtba, onnan a hétvégén Torontóba szállítják – tudta meg az MTI tudósítója. 
 

   A csomagolási munkálatokat ezúttal is a helyszínen irányító Szentkirályi Miklós vezető restaurátor az MTI érdeklődésére emlékeztetett arra, hogy először 1995-ben érkezett Magyarországra a festmény. Akkor átfogó restaurálást végeztek rajta, ami a mai napig megőrizte a kép jó állapotát. Ugyanakkor a festménynek ez már a harmadik kanadai útja, közben volt Pécsett, Budapesten és Bécsben, de már Munkácsy idejében is sokat utazott Európa nagyvárosai, valamint Európa és Amerika között.

    “A sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, s egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben” – mondta Szentkirályi Miklós az MTI-nek.

    Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere azt mondta pénteken, hogy nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátteret. Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, amelynek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében.

    Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

 

munkacsy2_krisztus_pilatus_elott_visszakerul_kanadaba_2014jul14

 

 

Tiltakozik a Munkácsy Alapítvány a trilógia megbontása ellen

Tiltakozik a Krisztus-trilógia megbontása ellen a Munkácsy Alapítvány, amely hétfői közleményében 2014. július 14-ét a kultúra fekete hétfőjének kiáltotta ki.

    “A Munkácsy Alapítvány mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a magyar festőfejedelem – Munkácsy Mihály – három legnagyszerűbb alkotása, melyet a közönség Krisztus-trilógia néven ismer, mától már nem látható együtt a debreceni Déri Múzeumban. Ma leemelik a kanadai Hamilton múzeum tulajdonát képező, Krisztus Pilátus előtt című festményt a falról, mert lejár a bérleti szerződése, s a magyar állam a sok ígérgetés dacára nem vásárolta azt meg” – írják az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

    “A Munkácsy Alapítvány 2014. július 14-ét a kultúra fekete hétfőjének kiálltja ki. Fekete hétfő, mely napon Magyarország elveszítette ikonikussá vált festmény együttesét. Teljesen érthetetlen, hogy elbukhatott egy olyan nemzeti ügy, amely nagy támogatást élvezett a civil szervezetek, egyházak és állami vezetők körében” – írja a Munkácsy-életmű és -kultusz ápolását küldetésének valló alapítvány.

    Mint fogalmaznak, nagy örömmel fogadták a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programját, és remélték, hogy Munkácsy Krisztus-trilógiája a programnak köszönhetően együtt maradhat Magyarországon. “Érthetetlen és megdöbbentő azonban, hogy egy ilyen nagyszabású program megfelelő jogi alap nélkül indulhatott és működhetett eddig. Ráadásul a kulturális kormányzat azt állítja, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvételéről 12 éve folytat tárgyalásokat. Tisztelettel kérdezzük, milyen alapon?” – teszik fel a kérdést.

    Az alapítvány szerint a történtekből azt a következtetést lehet levonni, hogy “Magyarországon létezik egy Munkácsy ellenes lobbi, s az bizony most erősebbnek bizonyult, mint a Munkácsyt szeretők tábora. Ez a lobbi még attól sem riadt vissza, hogy megpróbálja antiszemitának beállítani Munkácsy Mihályt – ez az igyekezet szerencsére kudarcot vallott”.

    “Nyert a Munkácsy ellenes lobbi, Debrecen elveszítette legfőbb nevezetességét, mélyen csalódott Munkácsy több milliós rajongótábora, és vesztett a nemzet egy keresztény zarándokhelyet” – zárja közleményét a Munkácsy Alapítvány.

    A debreceni Déri Múzeum csütörtökön jelentette be, hogy a Krisztus-trilógia képei nem maradhatnak együtt, a Krisztus Pilátus előtt című festmény tartós bérleti joga ugyanis július végén lejár, ezért a képet visszaszállítják a tulajdonos kanadai Hamilton Művészeti Galériába. Mivel a képet elő kell készíteni a tengerentúli szállításra, a trilógia csak vasárnapig volt egyben látható a múzeumban.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a kormány célja változatlanul a Munkácsy-trilógia hosszú távon történő egyben tartása, az Igazságügyi Minisztérium jelenleg a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt készíti elő.

    Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere pénteken azt mondta: a kormány nyáron szeretné véglegesen megvásárolni a festményt, ennek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében. Arra kérte a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már a magyar állam tulajdonában van.

    A hétvégén több mint háromezer-kétszázan keresték fel a még együtt látható trilógiát Debrecenben.

 

A debreceni Déri Múzeum munkatársai helyére állítják Munkácsy Mihály Golgota című festményét, amelyet daru segítségével emeltek be a múzeum kupolatermébe 2012. november 12-én. A műalkotás kétévnyi távollét után érkezett vissza a városba, ezzel ismét együtt van a művész Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota című festmények. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A debreceni Déri Múzeum munkatársai helyére állítják Munkácsy Mihály Golgota című festményét, amelyet daru segítségével emeltek be a múzeum kupolatermébe 2012. november 12-én. A műalkotás kétévnyi távollét után érkezett vissza a városba, ezzel ismét együtt van a művész Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota című festmények. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

 

A Munkácsy Alapítvány elnökének közleménye

Nem ért egyet a Munkácsy Alapítvány nevében a trilógia Kanadába szállítása kapcsán hétfőn kiadott nyilatkozat hangvételével és annak bizonyos állításaival az alapítvány kuratóriumának elnöke, Rákay Philip, aki erről közleményben tájékoztatta az MTI-t.

“A közleményt az alapítvány titkára adta ki a kuratórium és a kuratórium elnökének tudta és beleegyezése nélkül. A kuratórium elnökeként sem a kiadott nyilatkozat hangvételével, sem bizonyos állításokkal nem értek egyet” – olvasható a tájékoztatóban.

Rákay Philip emlékeztetett arra, hogy a Munkácsy Alapítvány az elmúlt években rengeteget tett a festőfejedelem életművének népszerűsítéséért, komoly erőfeszítéseket téve Munkács Mihály fő művének Magyarországon tartásában.

“Nagyon sajnáljuk, hogy minden törekvés ellenére – egyelőre – nem sikerült a magyar államnak megnyugtatóan rendeznie a Krisztus Pilátus előtt, valamint a Golgota című, emblematikus festmények állami tulajdonba vételét. Ám továbbra is bízunk abban, hogy e páratlan, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, katartikus alkotások egyben tartása hamarosan mégis valósággá válhat” – írta a kuratórium elnöke, hozzátéve, hogy ez minden képzőművészetért rajongó, Munkácsy nagyságát tisztelő magyar ember érdeke.

Rákay Philip szerint éppen ezért érthetőek a képek sorsával kapcsolatos felfokozott indulatok, “ám a Munkácsy Alapítvány elnökeként úgy látom, a festőgéniusz fő művének itthon tartását célzó további tárgyalások higgadt megfontoltságot és némi türelmet követelnek”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.