Kunos Pétert választották a Mazsihisz ügyvezetőjévé

Kunos Pétert, a Budapesti Zsidó Hitközség számvizsgáló bizottságának elnökét, az Agrobank volt vezetőjét választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójává a testület csütörtöki közgyűlésén.

 

A másik jelölt Schwezoff Dávid volt, akit az elmúlt héten a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójává választottak. Kunos Péter 45 voksot kapott, Schwezoff Dávidra 40-en szavaztak, három voks érvénytelen volt.

A választásra azért került sor, mert Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatója áprilisban lemondott tisztségéről, azzal indokolva döntését, hogy az idén 79 éves lesz, munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára, és nem kíván a magyar közéletben dolgozni.

A közgyűlés elején a küldöttek úgy döntöttek, hogy zárt ülésen választják meg a Mazsihisz új ügyvezető igazgatóját.

Az ülés után a résztvevők közül az MTI tudósítójának többen azt mondták: a tanácskozáson a küldöttek kérdőre vonták Schwezoff Dávidot, hogy jelölése előtt miért nem tájékoztatta múltjáról a Budapesti Zsidó Hitközség, illetve a Mazsihisz tagjait, de ő nem reagált a kritikákra.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az ülés után az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a szavazás, amelyen a választási ciklus végéig, vagyis tíz hónapra választották meg Kunos Pétert ügyvezető igazgatóvá, békés körülmények között zajlott le. Kérdésre elmondta, hogy a közgyűlésen szóba került Schwezoff Dávid múltja.

Kunos Péter azzal kapcsolatban, hogy az Agrobank elnökeként folytatatott hitelezési gyakorlatáért vesztegetés miatt a kilencvenes évek végén szabadságvesztésre ítélte a bíróság, úgy nyilatkozott: csaknem húsz éve ítélték el, az elmarasztaló döntés ellen nem volt fellebbezési lehetősége, ezt azóta orvosolta a jogrend. Bizonyos érdekek azt kívánták meg akkor – folytatta -, hogy miután első fokon felmentették, másodfokon elmarasztalják.

Heisler András hozzátette: Kunos Péter azóta jogilag is mentesült minden következmény alól, és az általa alkalmazott biztosítékrendszert már egyetemen tanítják.

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke ugyancsak kérdésre elmondta: a hitközség vezetőségéhez nem érkezett olyan kezdeményezés, hogy Schwezoff Dávidot visszahívják a tisztségéből. Teljes értékű zsidó embernek tartják, és amíg nem tanúsít olyan viselkedést, amely nem méltó a közösséghez, nem kezdeményezik a leváltását. Ugyanakkor sokan kritikaként fogalmazták meg, hogy elhallgatta transzvesztita múltját – mondta Tordai Péter.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, információik szerint Heisler András a napokban levelet írt Tordai Péternek, kezdeményezve, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt, és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta a BZSH vezetőjének, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.

A Népszabadság utalt arra: a Tudozsido.com zsidó közéleti blog azt állította, hogy Schwezoff Dávid néhány évvel ezelőtt budapesti meleg-szórakozóhelyeken lépett fel, továbbá volt olyan időszak is az életében, amikor katolikus kántorként tevékenykedett.

Schwezoff Dávid a lapnak nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Heisler András a Népszabadságnak megerősítette, levélben javasolta Tordai Péternek, hogy hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezető igazgatót, és tartsanak rendkívüli közgyűlést. A Mazsihisz elnöke szerint Schwezoff Dávid olyasmiket hallgatott el a közgyűlés elől, amik zsarolhatóvá teszik az ügyvezetőt, nagymértékben veszélyeztetik a hitközség további működését.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.