Budaörs nagyobb biztonságban

(Budaörs – 2014. július 6., Budaörsi Infó) A Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel újabb önkéntes tűzoltó egyesület vehette át a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén az országos tűzoltósági főfelügyelőtől az önálló beavatkozására feljogosító igazolását szombaton. Ezzel öt olyan egyesület van a megye területén, amely teljesítette a szükséges feltételeket. Mostantól a Budaörsön és környékén élők is még nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

 

A tűzvédelmi törvény tavalyi változása lehetővé tette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is olthassanak tüzet és végezhessenek műszaki mentést az általuk vállalt területen. Az önálló beavatkozáshoz viszont több feltételt is kellett teljesíteniük, felkészültségüket rendszerbeállító gyakorlat során kellett bizonyítaniuk.

Ezeknek a szigorú szakmai feltételeknek a Budaörs Tűzoltó Egyesület megfelelt, a rendszerbeállító gyakorlatot teljesítette. Az egyesület július elsejétől vállalta, hogy a riasztást követően éjjel-nappal tíz percen belül megkezdi a vonulást, ezáltal a városban lakó csaknem harmincezer ember élete vált biztonságosabbá.

Szombaton az önálló működésre feljogosító igazolás ünnepélyes átadása történt meg. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, igazgató és Pásztor József tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes képviselte.

A rendezvényen részt vett továbbá a megyei tűzoltósági főfelügyelő, az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka, valamint Galuska Tomsits László r. ezredes, Budaörs rendőrkapitánya, Csenger Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Gábor alpolgármester és dr. Szelenczy Gabriella, járási hivatalvezető.

Budaorsi_tuzoltok2_unnepseg__2014jul5

A Himnuszt követően az országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, fontos nap ez a mai, hiszen az országban majdnem ötszáz egyesület működik, közülük az elsők között válhatott önállóvá Budaörs egyesülete. Az elsők között lenni mindig jó, de nagy kihívásokkal jár – tette hozzá. Ezután arra emlékeztetett, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által közösen kiírt pályázaton az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatást igényelhettek. A lehetőséggel sokan éltek, a pályázat segítségével tovább fejlődhetnek, és akár az önállóvá válást is segíti mindaz, amit elnyertek. Ahogy a hivatásos katasztrófavédelemnek, úgy az egyesületeknek is az a célja, hogy az élet- és a vagyonbiztonság megőrzését segítsék, növeljék a lakosság biztonságát és biztonságérzetét, hatékonyabbá tegyék a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezést, a katasztrófavédelem rendszerének működését.

A beszéd végeztével Bérczi László átnyújtotta az önálló beavatkozásról szóló igazolást a fennállásának 125. évét az idén ünneplő Budaörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének, Petró Tibornak.

Az egyesület július elsejétől a nap huszonnégy órájában huszonöt fővel, három szerállásos szertárral, egy gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval, egy gyorsbeavatkozóval és egy csapatszállítóval áll készen a beavatkozásra.

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.