Nyugtalanítja a csehországi zsidó hitközségeket Mel Gibson díja

Nyugtalanságának adott hangot a csehországi zsidó hitközségek szövetsége csütörtökön amiatt, hogy Mel Gibson kétszeres Oscar-díjas hollywoodi filmszínész, rendező és producer a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristály Glóbuszt kap az idei nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

 

A zsidó hitközségek szövetsége emlékeztetett arra, hogy Gibson egyik filmje, a 2004-ben készült A Passió a zsidókat romlott és vérengző lényeknek mutatja be, ami elfogadhatatlan. A díjjal a filmszemle antiszemita nézeteknek ad teret – véli a szövetség.

“Nem feladatunk a film művészeti értékeit minősíteni. Egy ilyen díj odaítélésével azonban a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál csatlakozik azon nagyon vitatható platformokhoz, amelyek országunknak az Első Köztársaság (Csehszlovákia 1918-1938) masaryki hagyományaira épülő relatíve toleráns társadalmát lassanként olyan társadalommá változtatják, amely teret ad az ellenséges, idegengyűlölő és antiszemita nézeteknek” – olvasható a zsidó hitközségek nyílt levelében, amelyet Jirí Bartoskának, a fesztivál elnökének küldtek.

Bartoska a levélre egyelőre nem reagált.

“Már röviddel a film bemutatása után olyan megállapítások láttak napvilágot, hogy a növekvő antiszemitizmus légkörében Gibson filmjével vissza lehet élni és legalizálni lehet a zsidóellenességet” – mutatnak rá levelükben a csehországi zsidó hitközségek.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban. Mel Gibson a pénteki megnyitó alkalmával kap díjat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.