Milyen hatással lesznek Budaörsre a választási eredmények?

(Budaörs, 2014. április 10. – Budaörsi Infó) A lezárult parlamenti választásokat követően megkérdeztük a budaörsi helyi képviselők és a polgármester véleményét arról, hogy mit gondolnak, milyen hatása lehet az eredményeknek Budaörs jövőjére. Esetleg befolyásolja-e szerintük a közelgő helyi választások kimenetelét. 

 

 

Pest megye 2. számú választókerületében 98,88 százalékos feldolgozottságnál a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az egyéni jelöltek sorrendje a következő:

1. Csenger-Zalán Zsolt (FIDESZ-KDNP) – 46,56 százalék, 27.443 szavazat

2. Dr. Szabóné Müller Timea Nóra (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) – 26,79 százalék, 15.789 szavazat
3. Császárné Kollár Tímea Annamária (JOBBIK) – 11,18 százalék, 6.589 szavazat
4. Dr. Szél Bernadett (LMP) – 10,81 százalék, 6.371 szavazat
5. Keller László (Független) – 2,44 százalék, 1.440 szavazat
6. Marton Gergő (SMS) – 0,75 százalék, 444 szavazat
7. Varga Tamás (A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT) – 0,57 százalék, 338 szavazat
8. Törökné Dzsaja Erzsébet Ildikó (EGYÜTT 2014) – 0,38 százalék, 226 szavazat
9. Kósa Sándor (SZOCIÁLDEMOKRATÁK) – 0,38 százalék, 224 szavazat
10. Anyalai Béla (MCP) – 0,14 százalék, 80 szavazat

 

 

Ön szerint  a választás eredménye befolyásolja majd Budaörs életét, és ha igen milyen módon?

 

Wittinghoff Tamás (polgármester):

“Az elmúlt négy év sok változást hozott az önkormányzatok életében. A járási rendszer kialakítása az iskolák államosítása hátrányosan érintették városunkat, intézményeinket. Remélem további autonómiaszűkítéssel nem kell számolnunk a jövőben.”

 

 

Török István (alpolgármester, a Fidesz Budaörsi Szervezetének elnöke):

“Úgy gondolom, azzal, hogy Budaörs tíz választókerületéből kilencet sikerült megnyernünk  Csenger-Zalán Zsolt kapta a legtöbb szavazatot , és a tizedik körzetet pedig „döntetlenre hoztuk”, ezzel a budaörsiek egyértelműen kifejezésre juttatták véleményüket az elmúlt négy év kormányzati teljesítményéről és a képviselő úr eddigi munkájáról.

Annak ellenére születhetett meg ez a számunkra kedvező eredmény, hogy mind az országos médiából, mind az úgynevezett „kormányváltók” helyi kampányainak tudósításából zúdították a választópolgárokra a mocskolódást, hazugságokat,  és az úgynevezett „fekete-kampány” teljes fegyvertárát bevetették. Nagy, 70% körüli részvétel mellett sikerült győznünk  itt Budaörsön is , ami igen komoly legitimitást ad a következő Orbán-kormánynak.

A budaörsiek egyértelmű nemet mondtak az ellenzéki hazugságpolitikára, a Simon alelnök-féle pártvezetési stílusra, nemet mondtak a facebook-os „kötél-hurkolós” politikára.

A magas részvétel miatt,  amely szerintem a demokrácia egyik fokmérője –, valamennyi Budaörsi polgártársamnak, azoknak is, akik nem ránk szavaztak, ezúton szeretnék köszönetet mondani. Természetesen külön köszönetet mondok mindazoknak, akik a Fidesz-KDNP politikáját, kormányzati munkáját voksukkal is támogatták, és végezetül egy nagy-nagy köszönet annak a több száz aktivistának, segítőnek, akik békés kampányunkat segítették.

Fentiek alapján,  az eredeti kérdésre válaszolva , úgy gondolom, hogy Budaörsön is stabil kormányzati háttérrel folytatódhat képviselő-testületi frakciónk további építő munkája városunk érdekében. Bízom benne, hogy a kampány felfokozott állapota után, egy nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődés várható Budaörsön, melyben városunk országgyűlési képviselőjére, Csenger-Zalán Zsoltra partnerként számíthatunk.”

 

 

Laczik Zoltán (az MSZP Budaörsi Szervezetének elnöke):

“Jóllehet a Fidesz-KDNP országosan többszázezres választói tömeget veszített 2010-hez képest, a mostani  általa kialakított  torz rendszerben az itteni választókerület eddigi képviselője ismét nyert. Sajnos, az elmúlt négy év Budaörs számára komoly hátrányokat eredményezett. Gondoljunk csak arra, hogy minden ésszerűséggel szemben, nem a mi városunk, hanem  politikai okokból  a sok tekintetben alkalmatlan Budakeszi lett a járási székhely. Nem véletlen, hogy a fideszes országgyűlési képviselő éveken át jószerével láthatatlan volt mifelénk, és a kampányban megfutamodott a kihívói elől, nem mert kiállni nyilvános vitára. A 2014-es országgyűlési választás eredménye tehát továbbra is károsan hat Budaörsre.”

 

 

Császárné Kollár Tímea (a Jobbik Pest Megyei elnöke, a Jobbik Budaörsi Alapszervezetének elnöke) 

 “Miközben igencsak megváltozott a pártok támogatottsága, sajnos az országgyűlésben helyetfoglalók arányán ez nem látszik. Elképesztő és felháborító, hogy a kormánypártok kétharmados többségükkel milyen választási rendszert vezettek be. Nem csak a “győztes mindent visz” alapú mandátumelosztásra gondolok, hanem a legalizált csalásokra (választók szállítása, stb.), az egyenlőtlen feltételekre a választási kampány során (például a közmédiából ömlő kormánypropaganda), valamint az 1%-ot el nem ért pártocskák sorának juttatott milliárdnyi közpénzről se felejtkezzünk meg.

Tehát megváltozott a pártok támogatása, a Fidesz támogatottsága erősen csökkent, a Jobbiké nőtt, a vidéki választókerületek esetében megelőztük az Összefogást. Ez a változás azonban az országos politika színterén nem hoz majd komoly elmozdulást, és tartok tőle, hogy Budaörs megítélése sem változik majd. Nem leszünk kedvelt város, szemben a fideszes fellegvárakkal. Már csak azért sem, mert Budaörs polgármestere  holott már nem tagja az SZDSZ-nek –, nyíltan támogatta az Összefogás jelöltjét.”

 

 

 

Véleménye szerint a helyi választásokra hatással lesznek az eredmények? 

 

Wittinghoff Tamás (polgármester):

“Az önkormányzati választás mindig a helyi közösségek döntésén múlik. Itt a pártpreferenciák másodlagosak. Addig még közel fél év hátra van. Nem tartom valószínűnek, hogy jelentős átrendeződés következhet. Már csak azért sem, mert az arányok 2010-hez képest nem változtak jelentősen.”

 

 

Török István (alpolgármester, a Fidesz Budaörsi Szervezetének elnöke):

“Minden bizonnyal lesz hatással, és természetesen remélem is, hogy lesz hatással!

Az a tény, hogy Budaörsön is kiütéses győzelmet ért el a Fidesz-KDNP,  egyértelmű üzenet, azoknak az ismert budaörsi városi vezetőknek, közéleti személyiségeknek, akik akár kampányfilmekben, akár kampányrendezvényeken a „kormányváltókat” támogatták, és kormányváltásra biztattak. A budaörsi választópolgárok üzenete pedig egyértelműen az, hogy tévedtek/tévednek, és együtt kell nemet mondanunk a gyűlöletpolitizálásra. Ezt kívánja városunk érdeke. A tavaszi országgyűlési választással, reményeim szerint, itt Budaörsön is megtörténik a helyi rendszerváltás. A 2002-től eredeztethető „MSZP-SZDSZ korszak” talán végleg véget ér, és annak összes negatív kihatása.

A kérdésre vonatkozóan: a politológiában tapasztalati ténynek számít, hogy egy nagyban megnyert választás után „nyílik az olló” a nyertes és a vesztes oldal között. Ha a pillanatokon belül következő EU-s választásra ez még nem is érezteti hatását, én bízom benne, hogy októberre szép eredményt fog hozni képviselőjelöltjeink számára. Bizakodó vagyok, szerintem szép őszünk lesz.”

 

 

Laczik Zoltán (MSZP Budaörsi Szervezetének elnöke):

“A mostani eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy Budaörsön összességében többen vannak a korszerű, felvilágosult és sikeres európai demokratikus rendszerek hívei, csakhogy ezek a szavazatok ezúttal többfelé osztódtak. Sokan csak most döbbennek rá, hogy az Orbán-rezsim torz választási rendszerének következtében 45%-os szavazati aránnyal is parlamenti 2/3-ot lehet szerezni Magyarországon! Azt gondolom, hogy az őszi helyhatósági választáson a budaörsi polgárok korrigálni fogják ezt az igazságtalanságot, és így, legalább az önkormányzat megmaradhat valódi képviseleti testületnek, ha úgy tetszik, egyfajta üdítő demokratikus szigetnek.”

 

 

Császárné Kollár Tímea (a Jobbik Pest Megyei elnöke, a Jobbik Budaörsi Alapszervezetének elnöke) 

“Valószínűleg igen, akik nem értékelték pozitívan a Fidesz-KDNP kormányzási módszereit, tevékenységét, azokban még jobban erősödik majd a kormánypártok iránti ellenszenv, sőt, azokban is, akik elfogadták ugyan a Fideszt, de ez a hatalommegtartási mentalitás már nem fér össze a lelkiismeretükkel. Így véleményem szerint Budaörsön a Fidesz-KDNP támogatottsága tovább fog csökkenni őszig. Az LMP-vel eddig nem találkoztam a helyi politika szintjén, nem hinném hogy számolni kell velük. A nagy kérdés az, hogy lesz-e Budaörsön is összefogás a baloldali és liberális pártok és egyesületek között. Sőt, mi lesz, ha helyben bekerül a kosárba az LMP is?

Mi emelni tudtuk a szavazóink számát, amit nagyon köszönünk mindenkinek, aki bennünk bízott, és higgyék el, ősszel még többen leszünk, hogy még többet tehessünk!”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.