Bíró Gyula: Nem lesz pecsenyesütő, sem pedig alkohol árusítás a Patkó utcai piacon

(Budaörs, 2014. április 2. – Budaörsi Infó)  Hamarosan megnyílik a budaörsi gazda piac a Patkó utcában, viszont a környéken lakóknak volt néhány aggálya, amivel felkeresték a terület képviselőjét, Bíró Gyulát.  Lesz-e sörsátor vagy pecsenyés? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel a helyiek körében. 

A Budaörsi Infó szerkesztőségének vendégeként Bíró Gyula arról is beszélt nekünk, hogy milyen kérdésekkel és kérésekkel keresték fel a budaörsiek a Patkó utcai piaccal kapcsolatban.

 

Mit gondol a korábbi piaci próbálkozásokról, amelyek Budaörsön voltak?

„Már évek óta próbálkoznak egy budaörsi piac létrehozásával a helyiek. Azt is bevallom, hogy időnként engem  kikiáltottak ‘piacellenesnek’. Pedig én nem a piac ellen vagyok, csak a helyével volt mindig gondom.

Például a CBA előttivel, amit úgy hívnak hogy ‘patkapiac’, én úgy gondolom, az egy tökéletesen alkalmatlan hely erre a tevékenységre. Arról nem beszélve, hogy van egy olyan kritériuma is ennek a ‘patkapiacnak’, hogy mivel  az 1. számú főút melletti területen van, így az úttulajdonos hozzájárulása is szükségeltetett volna hozzá. Ha viszont a parkolórészt lezárjuk, akkor egy olyan kaotikus forgalmi helyzetet hozunk létre, ami nem működhetett volna.

Volt egy másik próbálkozás is, az úgynevezett ‘biciklis piac’ az Auchan körforgalomban, ami szerintem azért volt rossz helyen, mert az emberek nagy része nem biciklivel jár vásárolni, hanem autóval. Ott pedig parkolóhely-problémák voltak.  Elvileg volt belül a területen egy parkoló – én magam is tapasztaltam –, hogy rám szóltak az ott dolgozók, hogy ne álljak oda autóval. 

Igazából eddig nem is volt olyan szervezet, amely  gondoskodott volna a piacról és üzemeltette volna azt. Most a Piacfelügyelőség, és a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság felkarolta ezt az ügyet. Épp most olvastam azt is, hogy Káhn János képviselőtársam, aki Városüzemeltetési tanácsnok, ő is ez az ügy mellé állt, és több képviselő is támogatja a kezdeményezést, és én magam is.”

 Mit gondol megfelelő lesz a kiválasztott helyszín a piac üzemeltetésére? 

„Ennél sokkal jobb helyszínt perpillanat nem találunk egy ekkora nagyságú piacnak.”

Érkeztek Önhöz a budaörsi lakosoktól megkeresések, kérdések a hamarosan megnyíló Patkó utcai piaccal kapcsolatban?

„Hozzám panasz jellegű megkeresések nem érkeztek, viszont voltak aggályok, amiket Kisberk Balázzsal a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság elnökével átbeszéltünk.

A lakosok annyit kértek, hogy ne legyen pecsenyesütő, sör és bor árusítás, ami egy idő után kocsma jelleget adna a piacnak. Ezen felül nekem annyi kérésem volt, hogy mindenképpen legyen mobil WC. Az elnök úr biztosított minket arról, hogy ezeknek a kéréseknek természetesen eleget tesznek, és a piac zárásakor elvégzik a takarítást is maguk után. 

Ami még aggályos egy kicsit számomra, az a parkolás. De úgy gondolom, hogy ezt majd megmutatja a gyakorlat.

Azt is megbeszéltük Kisberk Balázzsal, hogy a környező nagyáruházak  igen-igen alacsony áron árulnak zöldség- és egyéb termékeket, más kérdés, hogy ezeknek a többsége Marokkóból jön. Az árakat igyekeznek majd a piacon megfelelő szintre behatárolni, hogy ne csak jó, hanem megfizethető piac is legyen. 

Néha azonban érdemesebb a drágább termékeket megvenni, mert annak csak a 10%-át dobja ki az ember, míg például az olcsóbbnak akár a felét is és így körülbelül ugyanott tart árban.”

 

Ön szerint sikeres lehet ez az őstermelői piac?

„Gyakorlatilag az első félév egy kísérleti félév lesz. Nagyon remélem, hogy tényleg olyan áruk lesznek, amelyekért érdemes lesz lemenni a Patkó utcába. Én bizakodva nézek a dolog elé.”

 

Az Önkormányzat felszámol majd a piac számára közterület foglalási díjat?

„Jövő héten lesz bizottsági ülés. Ez a téma azért kell hogy bizottság elé kerüljön, mert a Településfejlesztési és Vagyongazdasági Bizottságnak a jogköre kiadni a közterületfoglalási engedélyeket.

Nyilvánvaló, hogy az elején nem illene semmilyen közterületfoglalási díjat kérni, hiszen az elején a szervezők sem szednek semmiféle helypénzt. Ehhez természetesen szükséges a jelenleg érvényben lévő „A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló” önkormányzati rendelet módosítására is.

 Aztán amikor beindul majd a piac, akkor majd meglátjuk.”

 

 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.