A Városháza anyagilag is támogatja a budaörsi piacot

(Budaörs, 2014. március 29. – Budaörsi Infó) Március 27.-én a budaörsi Városházán Káhn János önkormányzati képviselő, városfejlesztési tanácsnok, Roszik György, elnökségi tag és Kisberk Balázs megbeszélést tartott a budaörsi gazdapiac alakulásával kapcsolatban.

Kisberk Balázs a Budaörsi Agrárgazdasági Kamara elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Városháza már nem csupán szellemi, hanem anyagi támogatással is segíti a piac beindulását.

 

Miben kérték a Városháza segítségét, és milyen megállapodás született a megbeszélésen?

“Vázoltuk a terveinket a piacról, a pontos helyszínt és a műszaki kivitelezést. Hogy honnan jön az áram és a víz, és hogy milyen gazdák lesznek. Két témában kértük Káhn János segítségét, mert ő a kisgazda tagozatot is képviseli a Fideszen belül.

Az egyik az volt, hogy a gazdákat is próbálja a saját vonalán mozgósítani, és anyagi támogatást is kértünk a technikai megvalósításhoz.

500 ezer forintos keretet bocsátanak a rendelkezésünkre, ebből fogjuk biztosítani a műszaki megvalósítást, illetve ebből rendezzük az első két hónapban a közüzemi számlákat, és a felmerülő költségeket.

Két hónap után a helypénzeknek köszönhetően már non-profit módon fog működni a piac. Ami bevétel keletkezik, abból még komfortosabbá próbáljuk majd tenni a helyszínt.

Káhn János támogatásáról biztosított minket, és megígérte, hogy a  jegyzőn keresztül elintézi ennek az összegnek az agrárgazdasághoz való eljuttatását.”

 

Sikerült a budaörsi gazdapiac jogi kötelezettségeit tisztázni? 

“Igen  az Önkormányzaton belül az Általános Igazgatási Hivatal felé kell benyújtanunk a piacnyitási kérelmünket. Pontosan meg kell adnunk, hogy ki lesz a piac üzemeltetője és működtetője.

Gyakorlatban a Budaörsi gazdapiac üzemeltetője a Piac Szövetség lesz, a működtetője pedig a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság.

Mi fogunk minden szombaton ott lenni, hozzuk a gazdákat, és mi tartjuk a kapcsolatot, de a jogi és egyéb kötelezettségekért közvetlenül nem mi felelünk, hanem a Piac Szövetség.

Az ÁNTSZ olyan kritériumokat követelt meg például, hogy legyen folyóvíz, megfelelő higiéniás lehetőség, és hogy szakosítva legyenek a különböző zöldségek, gyümölcsök. A tűzcsapról fogjuk a vizet biztosítani, de feltüntetjük, hogy ez nem ivóvíz, hanem csak kézmosásra alkalmas.

Az Állategészségügy 12 pontból álló kritériumot állított össze számunkra, amit úgy tudunk teljesíteni, hogy a piacon résztvevő gazdáknak alá kell írnia a piac szabályzatot, amibe ezeket a feltételeket bele foglaljuk.

Ez a szabályzat tartalmazza a veszélyes anyag kezelését, ami azt jelenti, hogy a gazdáknak kell összegyűjteni és elszállítani a keletkező hulladékokat. Ezeket a szabályokat pedig a piacfelügyelő fogja betartatni.”

 

Hamarosan jelentkezünk a budaörsi lakótelepi piacnyitás további híreivel is. Ha észrevételük, javaslatuk lenne a piacnyitással kapcsolatosan, kérjük jelezzék nekünk elérhetőségeinken!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.