Nem mindenkinek kötelező, de továbbra is ajánlott a tüdőszűrés

2014. január elsejétől módosult a tüdőszűrések rendje: csak néhány nagyobb veszélynek kitett lakossági csoport számára kötelező a tüdőszűrő vizsgálat elvégzése. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet azonban továbbra ajánlja a szűrést azoknak is, akik figyelmet fordítanak saját, és családjuk, illetve munkaközösségük egészségére.

 

1. A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről című rendelet 2014. január 1-től hatályos módosulása értelmében – a javuló Tbc előfordulási gyakoriság okán, országosan – már nem a lakosságra, hanem bizonyos rizikó csoportokra vonatkozik a kötelező szűrés. Ezek a következők:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 4. § (3) bekezdése szerinti hajléktalanok;

b) az Sztv. szerinti hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói;

c) az utcai szociális munkát végzők;

d) a népkonyha formájában nyújtott étkeztetésben foglalkoztatottak;

e) a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény alapján tevékenykedő személyek, ha hetente legalább összesen 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak;

f) a büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül foglalkozó dolgozói;

g) a befogadó állomások és a közösségi szállások dolgozói;

h) a rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói;

i) az egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói;

j) az egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói;

k) az egészségügyi intézmények tüdőgyógyászati járó- és fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységeinek egészségügyi dolgozói

18 év fölött, az adott foglalatosságot betöltött személyeknek tehát jár az ingyenes szűrővizsgálat, beutaló nélkül. Ugyanez a rendelet rendelkezik az ún „konkaktok” kötelező szűréséről, ami a tüdőgondozó feladata, és a Tbc-s beteg közvetlen környezetének szűrését jelenti. A rendelet továbbra is tartalmazza azt bekezdést – (10) A jegyző a tüdőszűrő-vizsgálat elvégzésével kapcsolatos ügyviteli és technikai feladatok ellátásának megszervezéséről a járási népegészségügyi intézet megkeresésére gondoskodik. – mely alapján továbbra is számítunk segítségükre a szűrések bonyolításával kapcsolatban, azzal, hogy a lehető legkisebb mértékben kívánjuk igénybe venni az Önök fáradozását, költségeit!

2. A 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről című rendelet szerint a mellkasröntgen vizsgálatot erre a célra igénylő lakosoknak 1.700 Ft térítési díjat kell fizetniük. A törökbálinti kórház számára szóló csekkel biztosítani tudjuk azt, hogy a lakosság alkalmassági vizsgálat céljából is igénybe vehesse a helyi tüdőszűrő állomást, a településen befizethesse a díjat, és a vizsgálat eredményéről néhány napon belül szakorvosi leletet kapjon.

3. Az 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról című rendelet értelmében, életkorhoz kötötten, minden 40 év feletti személynek joga van évente egyszer tüdőszűrő vizsgálaton részt venni, beutaló nélkül, költségmentesen. Ehhez TAJ-kártyával kell rendelkeznie.

A tüdőszűrés nem csak a tbc felkutatásában játszik szerepet, hanem az egyéb tüdőbetegségek korai felfedezésében is segítséget jelent. A teljes gyógyulás esélye pedig a legnagyobb mértékben a korai felismeréstől függ – valamennyi betegség vonatkozásában! Ezért a Tüdőgyógyintézet továbbra is ajánlja a szűrést azoknak, akik figyelmet fordítanak saját, családjuk vagy munkaközösségük egészségére.

A tüdőbetegségek halálozási mutatói – sajnálatos módon – ma Magyarországon kifejezetten rosszak, és továbbra is előfordulnak tbc-s betegek, ami indokolja a fertőző emberek felkutatását akkor is, ha az nem éri el a járvány szintet. Ennek érdekében az intézet kezdeményezte Wittinghoff Tamás polgármesternél a mobil tüdőszűrő állomás további működtetését Budaörs területén is.

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.