Fokozottan vigyázzanak az állatokra szilveszterkor

Fokozottan óvni kell szilveszterkor a házi kedvenceket a petárdák miatt, a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat – figyelmeztetnek állatvédők.

 

A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek: megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek – olvasható a Vigyél Haza Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az alapítvány azt javasolja az állattartóknak, hogy szilveszterkor este hat és másnap reggel hat óra között legalább 12 órára engedjék be a házba vagy a lakásba a kutyákat, csak pórázon sétáltassák őket, és lehetőleg ne vagy csak kevés időre hagyják kedvenceiket egyedül. Emellett elérhetőséggel ellátott bilétát tegyenek a kutya nyakörvére, vagy vásároljanak mikrocsipet az állatorvosnál.

Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti a www.w-ebkereso.hu oldalon elérhető Kutyakereső elnevezésű ingyenes alkalmazás, amelyhez eddig húsz állatvédő szervezet és több mint hatezer ember csatlakozott.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának közleménye szerint az igazgatóság állategészségügyi szolgálata minden év elején közel száz elkóborolt állat befogásáról gondoskodik. A szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon, valamint a 06-1-347-0830 telefonszámon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány rendkívüli ügyeletet tart kedden öt órától szerda reggel nyolc óráig az elveszett állatok gyors hazakerülése érdekében. Az ügyelettel kapcsolatos információk az alapítvány weboldalán, a www.rex.hu-n olvashatók – írták a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.