Fidesz: sikeres év volt az idei, számos eredmény született

Sikeres év volt az idei, a magyar emberek nem érezhetik feleslegesnek erőfeszítéseiket – összegezte évzáró sajtótájékoztatóján a kormányzat idei, illetve a 2010-es kormányváltás óta elért eredményeit a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten.

 

Kocsis Máté az eredmények közük kiemelte, hogy 9 év után, idén júliusban Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, augusztusban sikerült visszafizetni az IMF hitelt és az ország mára tartós növekedési pályára állt.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a gazdaság, a foglalkoztatás és a családok segítése voltak azok a területek, amelyek talpra állítására vállalkozott a kormány 2010-ben. Számos olyan eredmény született, amelyre a szocialista kormányok nem voltak képesek – hangzott el.

Példaként említette, hogy míg 2010-ben a görögökkel említették Magyarországot egy lapon, addig mára az EU is elismerte, hogy harmadik éve sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetés hiányát. Erre a szocialista kormányok nem voltak képesek – tette hozzá.

Mint elmondta: az IMF hitelt, amely a Gyurcsány-Bajnai kormányok alkalmatlanságának az ára volt sikerült idő előtt visszafizetni. Álláspontja szerint azonban nagyobb ára is volt a korábbi szocialisták kormányzásának, hiszen éppen 4 éve vették el egyhavi nyugdíjat és egyhavi bért.

Kocsis Máté a kormányzati eredmények közé sorolta, hogy az államadósság kezelését és azt, hogy a gazdasági növekedés mértéke – amely 1,8 százalékos volt a harmadik negyedév végén – meghaladta az uniós átlagot is.

Mint elmondta: mára tartós növekedési pályára állt az ország, ez biztosítja a béremelések és a rezsicsöketés fedezetét is. Kocsis Máté említést tett a 40 éve legalacsonyabb inflációról is, amelynek eredményeként mindenkinek több pénz marad a zsebében.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy 2013 a foglalkoztatás terültén is jelentős eredményeket hozott, így jelenleg 235 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint 2010 előtt.

Mint elmondta: egyre többen élnek a segély helyett munkából, a verseny- és közszférában is azonos mértékben nőtt a foglalkoztatottság mértéke. Megóvták a közszférában dolgozók munkahelyeit és a béreit is, sőt a az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bére emelkedett is.

Hoppál Péter reményét fejezte ki, hogy jövőre is hasonló teljesítményre lesz képes az ország, mint idén, a bizakodás alapját a gazdasági növekedés adja – tette hozzá.

A szóvivő sikeresnek nevezte a növekedési hitelprogramot és emlékeztetett rá, hogy január elsejétől a minimálbér összege 100 ezer forint fölé fog emelkedni, illetve a pedagógusok és a közfoglalkozatásban dolgozók bére is növekedni fog.

Mint elmondta: a pályakezdő fiatalok, a nyugdíj előtt állók, az alacsony képzettségűek és a kisgyermekes anyák foglalkozatását jelentős adókedvezményekkel segítik.

Zsigó Róbert, a Fidesz másik szóvivője a rezsicsökkentés hatásairól szólva elmondta, hogy ez a családoknak idén 250 milliárd forintos megtakarítást jelentett, jövőre pedig ennél is több marad az emberek zsebében. Álláspontja szerint ugyanis az energiaárak még így is aránytalanul magasak.

Mint elmondta: 2014-ben még jobban megbecsülik a kismamákat, akiknek életében új korszakot nyit a gyed-extra, hiszen nem kell többé a munka és a család között választaniuk.

A kormányzat nem fogja cserbenhagyni a nehéz helyzetben lévő devizahiteleseket sem, akiknek az árfolyamgát már most is védelmet ad. Zsigó Róbert a szociális lépések közül kiemelte a rászorulók ingyenes étkezetését, illetve az ingyenes tankönyv biztosítását, amely jövőre már nagyobb kör számára lesz elérhető.

Kocsis Máté kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a kormány dönt a közszolgálatban dolgozók kedvezményes lakáshitelhez juttatásáról akkor azt a Fidesz támogatni fogja.

A pénztárgépek új rendszeréről szóló vitát politikai természetűnek nevezte. Álláspontja szerint sem a kormány, sem a kormánypártok nem abban érdekeltek, hogy ne sikerüljön az átállás. A nemzetgazdasági tárca és az adóhatóság mindent meg fog tenni az átállás sikeres lebonyolítása érdekében, amely a becsületes adózók érdekét szolgálja – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté úgy fogalmazott, hogy  Gyurcsány Ferencnek semmi helye sincs a közéletben, hiszen annyi kárt okozott kormányzása alatt. A volt kormányfő Kövér László házelnökhöz intézett üzenetéről elmondta, hogy az Gyurcsány Ferencet minősíti és minimum több önmérsékletet várnának tőle.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.