Ferenc pápa nem bánik kesztyűs kézzel az egyházzal, a hívőkkel és magával sem

Témáiban, szókincsében és lendületében is teljesen “ferenci” Ferenc pápa kedden közölt első apostoli buzdítása – fejtette ki véleményét az Evangelii Gaudium kezdetű dokumentumról Pater Szentmártoni Mihály jezsuita, a római Pápai Gergely Egyetem professzora az MTI-nek nyilatkozva.

 

 

 

Az apostoli buzdítás a szinódusokat követi. Ez az új evangelizációról tavaly októberben tartott püspöki szinódus nagy témáit vette át, de stílusában az apostoli buzdítás teljesen Ferenc pápáé lett – hangoztatta a szinódus munkáiban részt vevő Szentmártoni Mihály. Hozzátette: egy évvel ezelőtt senki sem sejtette, hogy a XVI. Benedek meghirdette szinódus eredményeit új egyházfő foglalja dokumentumba.

Az Evangelii Gaudium cím önmagáért beszél: az örömteli kereszténységet hirdeti és az ennek nyomában lépő lelkes evangelizációt. “Az erre való buzdítás egyaránt szól a gyakorló hívőkhöz, a megkeresztelt, de hitüket nem gyakorlókhoz, akiknek száma nem csak Európában magas, és a nem hívőkhöz. Az utóbbiakat illetően Ferenc pápa nem prozelitizmusra törekszik, hanem arra, hogy a nem hívők elfogadják a felkínált örömhírt”- fogalmazott Szentmártoni atya.

Arra a kérdésre, hogy miért van szüksége az egyháznak örömre, a jezsuita professzor azt válaszolta, az egyház sokáig az aszkézis, a lemondás, a kereszthordás útját találta megfelelőnek. “Ferenc pápa viszont a kifelé sugárzó örömre helyez új hangsúlyt, amelyet korábban az egyházban talán szégyelltünk kimutatni” – mondta.

Az öröm a világból is hiányzik: az apostoli buzdítás külön fejezetet szentel a mai világ lelki struktúrájának, amelyben kihalóban van a másik felé való fordulás, az együttélés, az öröm megosztása. A pápai dokumentumban szó van az individualizmus uralta nagyvárosokról, ahol már egész negyedek épülnek úgy, hogy elszigetelik az egyéneket.

Szentmártoni atya szerint Ferenc pápa nem szakít, kötődik elődeihez. A buzdításban idéz VI. Páltól, II. János Páltól és XVI. Benedek írásaiból is. “Ami abszolút új az Ferenc pápa üzenete és nyelvezete. Programja központjában az áll, hogy az egyháznak le kell mondania az eddigi önreferenciáról, és ki kell lépnie magából. Teljesen új a pápa használta nyelvezet is: a hulladék kultúrája, a közömbösség globalizálódása, a pénz istenesítése, az arc nélküli gazdaság diktatúrája kifejezések az argentin pápa szókincsévé váltak” – hangoztatta.

“Az apostoli buzdítás szövege pozitív, lendületes, sodró. Egyhuzamban végigolvastam a kétszáz oldalt” – mondta Szentmártoni professzor.

Véleménye szerint Ferenc pápa reformjait az egyházban van aki támogatja, van, aki nem. “Változni nem könnyű. A buzdításban a pápa is mintegy védekezik, azt hangoztatva, hogy az egyházban ne mindent a pápától várjanak el. Ferenc pápa a püspöki konferenciák kezébe adja a helyi problémák megoldását az egyház számára üdvös decentralizációt szorgalmazva. Nem önkritikát gyakorol, de nagyon realisztikusan látja az egyház helyzetét, és elismeri, hogy a változásnak a pápától kell indulnia. Ferenc pápa merész szókimondó és nem bánik kesztyűs kézzel senkivel, az egyházzal, a hívőkkel és magával sem” – fogalmazott Szentmártoni Mihály.

Az apostoli buzdítás gyakorlati tanácsokat is ad, például azt, hogy a templomok ne legyenek zárva, nyíljanak meg. “Lehet, hogy van pap, aki leckéztetésnek tartja és megsértődik azon, hogy Ferenc pápa unalmasnak nevezi a homíliákat. De a pápa azt is leírja, ő miként készül fel a Szent Márta-házban mindennap bemutatott misékre” – tette hozzá.

Az egyházfő a nők pappá szentelése vagy az abortusz kérdésében nem tesz engedményt, ami viszont az elvált hívőknek a szentségekben való részesítését illeti, ennek lehetőségére “burkoltan utal, hangoztatva, hogy az egyház mindenkit befogadó anya, az egyház és a papok nem vámosok, és az oltáriszentség nem jutalom a jóknak, hanem gyógyír a betegeknek”.

A buzdítás a pénzpiac reformját is sürgeti. Az egyházfő gazdasági erkölcse a dél-amerikai egyháznak a kapitalizmus gyarmatosítását elutasító szemléletét tükrözi. Az önző halmozás, a szegénység elleni erős apostoli buzdítás inkább Európában hat újdonságnak.

“Ferenc pápa teljesen új arculatát mutatja meg az egyháznak. A pedofília és a pénzügyi botrányok után a pápa azt mondja a papoknak, van miért szégyellnünk magunkat, de legyünk büszkék arra, hogy katolikusok vagyunk” – emlékeztetett Szentmártoni atya, aki elmondta azt is, hogy az új pápa megválasztása óta a papi hivatás és a jezsuita rend iránt is nőtt az érdeklődés, és a gyóntatások száma is emelkedett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.