„Célunk, hogy a hármasból négyes, a négyesből ötös legyen” – Nyílt nap a Szent Benedekben

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs – 2013. november 27., Budaörsi Infó) A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásában működik 2011 óta Budaörsön. A mai napon nyílt nap keretén belül az érdeklődő diákok és szülők megismerkedhettek az intézménnyel, és a benne rejlő lehetőségekkel. A látogatókat azonban nem egy egyszerű történelemóra várta, hanem marokkó, tacsi-pacsi, íjászat, és még rengeteg érdekesség. 

 

 

 

 

A továbbtanulás kérdése sokak számára fejtörést okoz, mert olyan iskolát szeretnének választani a gyerekeik számára, ahol jól érzi magát a diák, de ez mellett sikeresen felkészítik a nagybetűs életre is. Ma már rengeteg lehetőség közül válogathatunk, és épp ezért is oly nehéz a döntés. A csemeténk mehet zseniképzőbe, művészeti irányba, vagy találhatunk számára olyan iskolát is, ami a gyengébb képességűeket próbálja felzárkóztatni.

Bármelyik iskolát is válasszuk, mindig tartsuk szem előtt, hogy mit szeretne a gyermek, akinek a beiratkozást követően több évet kell a kiválasztott intézményben eltöltenie.

Szerkesztőségünk már több budaörsi iskolát is bemutatott már, ahová várják a tanulni vágyó fiatalokat. Ma a Szent Benedek Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Budaörsi Tagintézményébe látogattunk el. A Budaörsi Infó utána járt, hogy mitől más ez a nyílt nap, mit a többi, és megfejtettük azt a rejtélyt is, hogy vajon mi az a Tacsi-Pacsi.

 

Ide bátran elmehetsz kezesnek – Tacsi-Pacsi

szent_benedek6

szent_benedek5

Az már a regisztrációkor kiderült, hogy az iskola vezetése másként gondol a nyílt napra, mint a legtöbb iskola. Az érdeklődőket egy feladatpálya várta. Addig senki nem kapott igazolást az iskolájából való távolmaradásra, amíg a kitűzött feladatokat végre nem hajtotta. Íjászat, élő darts, jenga, marokkó, szumó, Tacsi-Pacsi, kvíz, like, henna és puzzle várta az iskola után érdeklődőket.

Természetesen a programok közé beékeltek egy rövid tájékoztatót is, amin Czuczor Gergely a tagintézmény vezetője bővebb információt adott a diákoknak és szüleiknek az iskoláról.

Azonban a jelenlévők nagy kedvence mégis csak a játékok kipróbálása volt.

„A legjobb a mai napban az volt, amikor élő dartsként bele kellett ugranom egy ugrálóvárszerű céltáblába. A szumózás is nagyon jó volt. Még jó, hogy nem vagyok olyan kövér.  Ez a mai nap inkább szólt a szórakozásról számunkra, mint az unalmas iskolanézésről. Ez így sokkal izgalmasabb. Jó lenne, ha év közben is sok hasonló program lenne.” – mondta el az egyik nyílt napra érkező diák.

Repül a, repül az élő darts …

szent_benedek14


Czuczor Gergelyt, tagintézmény-vezetőt kérdeztük a nyílt nappal kapcsolatban.

czuczor_gergely„Szeretnénk élményeket adni a gyerekeknek, mert kevésbé hiszünk abban, hogy most itt nyílt órán kell bemutatni, hogy milyen egy mintaszerű történelemóra, ami sosem olyan a valóságban, mint a nyílt napon. Ehelyett kalandot és élményt kívánunk nekik nyújtani, például egy élő darts-sal, vagy ősmagyar íjászattal. 

Olyan felejthetetlen élményt szeretnénk nyújtani, hogy két értéket is biztosítson számunkra, az egyik az, hogy az ide látogatók megkedvelik az iskolát, mert megtapasztalják, hogy itt kaland vár rájuk és odafigyelés. A másik pedig, hogy hírünket viszik az osztálytársaiknak, hogy: sajnálhatod, hogy nem voltál itt, mert ezt és ezt csináltam!

Ha valaki elmegy egy másik hagyományos gimnáziumba, ahol beül és meghallgat egy magyar- vagy történelemórát, akkor abból mit visz haza?”

 

Nagy testben a kicsik – avagy szumó bajnokság a tornateremben

szent_benedek16

 

Először furcsa volt, hogy egy katolikus iskola ilyen módszerekkel ismertesse meg magát az érdeklődőkkel, viszont a módszer hatásos, és a diákok nagyon élvezik. Tavaly volt először a Szent Benedekben ilyen jellegű nyílt nap, és a statisztikák azt mutatják, hogy az ebbe a rendezvénybe fektetett pénz és energia sokszorosan megérte.

Tavalyelőtt 44 diákból választottak ki 24-et, akik az iskola tanulói lehettek. Tavaly 90-en jöttek el a nyílt napra. Ebből két osztály indult egy 16 és egy 25 fős. Most pedig közel 200 diák vett részt a nyílt napon, amiből 60 szerencsés folytathatja majd a tanulmányait Budaörsön.

 

szent_benedek1

 

De vajon miben rejlik az iskola sikerének kulcsa a kreatív nyílt napon kívül?

„Mi egy érték-elven nyugvó iskola vagyunk, szemben az állami iskolákkal. Az a legfontosabb, hogy békét és szeretet szeretnénk látni a diákok és a tanárok viszonyában. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy nem csak oktatnunk hanem nevelünk is.

Itt nagyon nagy hangsúly helyeződik arra, hogy a gyerekeket megpróbáljuk felnőtté nevelni. A szülőkkel kézen fogva tanulásra szorítani őket, hogy jó eredményeik legyenek. A hármas tanulóból négyes legyen a négyesből lehetőleg ötös. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a szabad idejüket helyesen osztják be a tanulók. A tanulás felé orientáljuk őket. Ehhez kell az, hogy fegyelmezettek legyenek. A fegyelmezéshez pedig nevelés kell.

Főleg az nagy értéke ennek az iskolának, hogy egy családias légkör fogadja őket. Budaörs központjában van az iskola, könnyen elérhető. 30 fős osztályokban gondolkodva itt maximum 300 fő vehet nálunk részt az oktatásban. Minden tanár minden diákot ismer, ez a fő értéke, és hogy egy családias kis közösség részesei lehetnek akik ide jönnek hozzánk.”

 

szent_benedek17

 

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium egy missziós iskola, ahol nem feltétel, hogy valaki keresztény vagy vallásos háttérrel rendelkezzen, és az sem, hogy meg legyen keresztelve.

„Mi csak annyit kérünk, hogy befogadó legyen a diák. Ne legyen elutasító, ne mondja azt hogy ő nem hajlandó elmondani a reggeli és a délutáni imát.

Ez egy lehetőség, nem kötelező elfogadni, mi ezt kínáljuk tálcán, és a diák majd eldönti, hogy kíván e belőle venni, vagy sem. Viszont kötelező ott lennie ezeken az alkalmakon. Nem kell megkeresztelkednie, nem kell templomba járónak lennie. Ha csatlakozik a keresztény katolikus közösséghez akkor örülünk neki, de ha nem, azt is elfogadjuk.” – mondta el Czuczor Gergely.

 

szent_benedek9

 

Milyen diákok jelentkezését várják az iskolájukba?

„A nem kitűnő, hanem a hármas-négyes átlagú diákokat várjuk, hogy jelentkezzenek hozzánk, akik szeretnének érettségizni, vagy szakmát szerezni. A kicsit lustább diákokat, akik még nem nagyon találják a helyüket. Abban bízunk, hogy a nálunk végzett diákok egy olyan értékmátrixban, olyan értékrendszerben tudnak majd betagozódni, ami mind a munkaerő piacon, mind a családi életben előnyükre válik.”

Az érettségi után sem szakad meg a kapcsolat a diákok és a tanáraik között. Évente összejönnek és találkoznak. Minden diák tudja hogy melyik ez  a nap és úgy tervezi az életét, hogy akkor ráérjen. Megismerik egymást és megbeszélik a dolgaikat. Segít aki tud a másikon. Életre szóló barátságok és kapcsolatok alakulnak ki. Egy olyan közösség részeseivé válnak, ami egész életük folyamán pluszt és segítséget fog nyújtani számukra.

szent_benedek11

 

 

A felvételi eljárás rendje

 

2013. december 10-ig (Kedd)

tanulók jelentkezése a központi írásbeli vizsgára az iskola titkárságán (az Oktatási Hivatal nyomtatványán)

 

2014. január 18. (szombat) 10 óra

központi írásbeli felvételi vizsga (magyar nyelvi és matematika kompetenciákat mérő központi feladatlapok)

 

2014. január 23. (csütörtök) 14 óra

pótló központi írásbeli felvételi

 

2014. január 28–29. (kedd, szerda)

írásbeli felvételi vizsgadolgozatok megtekintése

 

2014. február 14. (péntek)

jelentkezési lapok benyújtása (általános iskolán keresztül)

 

2014. február 19., 9,00-tól (szerda)

szóbeli meghallgatások

 

2014. március 12. (szerda)

ideiglenes felvételi jegyzék nyilvánosságra hozatala

 

2014. március 17–18. (hétfő, kedd)

tanulói adatlapok (felvételi sorrend) módosításának lehetősége az általános iskolákban

 

2014. április 25-ig (péntek)

felvételről vagy elutasításról szóló döntés megküldése a jelentkezőknek

 

(Budaörsi Infó, MSE)

 

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásában működik 2011 óta Budaörsön. Az előző évhez hasonlóan idén is rendhagyó, kreatív nyílt nappal várta az érdeklődő diákok és szülőket, akiknek volt lehetőségük […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.