Martonyi és Netanjahu: Izrael és Magyarország között szoros a baráti kapcsolat

Izrael és Magyarország között szoros baráti kapcsolat van, a továbbiakban is minden területen fejlesztik és erősítik együttműködésüket – állapította meg Martonyi János külügyminiszter az MTI jeruzsálemi tudósítójának a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után.

 

 

A magyar diplomácia vezetője közel-keleti útjának első napján Jeruzsálemben közös asztalhoz ült az izraeli miniszterelnökkel, aki tájékoztatta vendégét az iráni atomprogramról kötött genfi megállapodással kapcsolatos izraeli álláspontról.

A magyar külügyminiszter reményei szerint a felek között létrejön egy olyan együttműködés, amely biztosítja a Genfben aláírt cselekvési terv tényleges alkalmazását és sikerét.

Benjámin Netanjahuval áttekintették az együttműködés lehetőségeit a kibervédelem és a kibertér kérdéseiben is. Miután az izraeli fél kiemelte az internetes honvédelem kérdéseit, magyar tárgyalópartnere jelezte, hogy Magyarország ezen a téren is rendelkezik különleges ismeretekkel, és lehetőség nyílhat az együttműködésre.

Martonyi János megismételte mind a Netanjahu miniszterelnöknek, mind a Peresz elnöknek szóló magyarországi meghívást, és megállapodtak abban, hogy egy később meghatározandó időpontban az izraeli miniszterelnök is el fog látogatni Magyarországra.

A magyar diplomata mind az izraeli, mind a palesztin féllel érzékeltette, hogy ha Budapest bármilyen módon hozzá tud járulni a béketárgyalások és a békefolyamat sikeréhez, akkor ezt megteszi, de „a két félnek egymással kell megegyeznie. Csak akkor jöhet létre valóságos megegyezés, ha a két fél ezt akarja, és sikerül megállapodásra jutniuk egymással„ – mondta Martonyi János az MTI-nek.

A magyar külügyminiszter hétfőn este a helyi magyar közösség tagjaival találkozik. „Ötödször járok itt, és minden egyes alkalommal nagyon baráti hangulatban találkoztam az itt élő magyar ajkúak képviselőivel”- közölte. „Nagyon fontos nekünk az itt élő száz-kétszázezer magyar ajkú izraeli, és természetesen nagyon fontos Izrael számára is a Magyarországon élő százezernyi zsidó ember. Ez nagyon fontos kapcsolat a két oszág között” – tette hozzá.

Martonyi János elmondta, hogy valószínűleg már megközelíti a tizenötezret azoknak a magyar származásúaknak a száma, akik a magyar állampolgárságot is fölvették. Az egyszerűsített honosítás keretében eddig ezernyolcszáz olyan izraeli állampolgár szerezte meg a magyar állampolgárságot is, akinek a felmenői nem a mai, hanem a történelmi Magyarország területéről származtak. „Ez is mutatja, hogy itt olyan közösség él, amely fenn akarja tartani a kapcsolatát Magyarországgal, a magyar kultúrával”- közölte a magyar diplomácia vezetője.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.