(VIDEÓ) Hagyományőrzés felsőfokon Budaörsön – 15 éves a Gyepűk Népe Alapítvány

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs – 2013. november 13., Budaörsi Infó) A Gyepűk Népe Alapítvány 15 éves évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Városháza aluájában. Tündik Tamással az Alapítvány elnökével beszélgettünk az elmúlt 15 évről és arról, hogy miért fontos a hagyományőrzés. 

 

 

Kapcsolattartás és a kulturális örökségek megőrzése a cél

 

Az alapítvány neve egy fantázia név, ami Szervátiusz Tibor fejéből pattant ki, aki azóta is tiszteletbeli keresztapja az alapítványnak.

A gyepű szó jelentése kerítés, határvonal. Nálunk is hasonló a jelentése de itt már az egész ország határvonalát jelentette. Az ellenséges támadások ellen, védekezés céljából kialakított területsávok rendszere az Árpád-korban.

A Gyepük Népe Alapítvány elsődleges célja megalakulásukkor a kapcsolattartás, és a kulturális örökségek megőrzése volt, és annak áramoltatása a határon túli országrészekkel együttműködve.

„Az Alapítvány létrehozásának ötlete 1996-ban fogalmazódott meg először, amikor egy moldvai és székelyföldi gyerekekből álló csoportot meghívtunk és elvittünk őket táborozni. Saját népművészeti táborunkba hívtuk meg őket. Akkor láttuk, hogy ez milyen költségekkel jár együtt és milyen szervező munka szükséges. Nem tudtunk akkor még egyénileg pályázni. Ezért kellett egy alapítvány, ami pályázik, ami összefogja munkásokat akik ebben a munkában részt  vállalnak.” – mondta el Tündik Tamás az előzményekről.

 

tancosok2

 

 

A Budaörsi Infónak Tündik Tamás azt is elmondta, hogy hogyan telt el az elmúlt 15 év a Gyepűk Népe Alapítvány életében.

„Nem értünk el túl sok mindent, mert olyan nehéz ez a munka, hogy nagyon lassan halad. Ami mögöttünk van 100-150 tábor, rengeteg kurzus, rengeteg kapcsolat, ami itteniek és külhoniak között kialakult.

Nagyon sok mindent nem csináltunk még meg. Nem volt például, az alapítói okiratban célul kitűzött jótékonysági bál. Csángó–magyar szótárat sem sikerült összeállítani még eddig, de azért más területeken van sok eredményünk is.

 Az idei években tetjesztettük ki a népdalénekes találkozónkat a Kárpát medencére. Most sikerült az elszakított országrészből idehozni a legtöbb gyermeket.” 

 

tancosok4

 

 

Tervezés alatt a Szélrózsa Fesztivál

 

Mit terveznek a közeljövőben?

 

„Szeretnénk egy néptánc-csoport találkozót létrehozni. Egy-két együttest hoznánk el minden elszakított országrészből, és közösen az itteni tánccsoportokkal, énekesekkel létrehoznánk egy nagy fesztivált.

Az Alapítványból nőtt ki a Szélrózsa Néptánc Együttes, ami 20 éves lesz jövőre. Ezért úgy hívjuk ezt a fesztivált hogy Szélrózsa Fesztivál.

Egyben megünnepelnénk a Szélrózsa Néptánc Együttes 20 éves jubileumát. Másrészt meghívnánk minden elszakított országrészből legalább két táncegyüttest. Azt a rengeteg táncost, akit menet közben megismertünk, kapcsolatba kerültünk velük.

Azt a rengeteg énekest, akiket mi hónapról hónapra különböző határon túli énekversenyeken zsűriztünk. Őket szeretnénk jövőre is meghívni, és azokat a kiemelkedő egyéniségeket, akik a mi munkánkban részt vettek.

Minden erőnket arra próbáljuk csoportosítani, hogy a jövő évi Szélrózsa találkozó gördülékenyen menjen. Már az idén is nagyon sok család bekapcsolódott a vendéglátásba. Nem biztos, hogy mi minden vendég ittlétét tudjuk fedezni. Ezért gondoltuk hogy meghirdettünk egy programot a budaörsiek között, hogy aki szeretne határon túli gyerekeket vendégül látni, befogadni,  jövő tavasszal, májusban, lesz erre lehetősége.”

 

tancosok1

 

 

Az ének és a tánc jótékony hatásai

 

Mit adhat egy hagyományokkal teli táncos közösség az emberek számára?

 

„Én 18 éves korom óta járok néptáncra. A tánc révén bekerültem a táncház világába. Ez egy életforma.

Táncházakat is vezetek és elmegyek annyi táncházba, amennyibe csak tudok. Itt megtapasztalja az ember, hogy milyen hatással van most is ebben a modern világban a népi kultúra. Megtapasztalhatjuk, hogy az energiák a zenén, az éneken keresztül milyen erősen, gyógyítóan és jótékonyan hatnak ránk. Amikor az ember ide bekerül, akkor szinte feltöltődik.

Nagyon fontos hogy a gyerekek megtalálják a gyökereket. Még a pici baba a mama hasában is érzi a zenét és válaszol rá. Aki ilyen környezetben nő fel annak az agya a szemen keresztül mindenre reagál. 

Amikor leülök a gyerekek közé, és amikor felkelek , akkor egyszerűen csak el akarok repülni, mert megkaptam az energiát és feltöltődtem.”

gyepuk_nepe_kiallitas2

 

Mindig van tennivaló

 

Ön szerint mi az Alapítványuk sikerének kulcsa?

 

Lehet, hogy jó célt tűztünk ki! Nagyon fontos, hogy olyan célt válasszunk, ahol mindig van tennivaló. Úgy látom, hogy ez a szétszakított Magyarország mindenképpen igényli azt, hogy kapcsolatok alakuljanak ki. Ezt mi mindenféleképpen próbáljuk elérni. A leghatékonyabb talán az lenne, ha a családok folyamatosan tudnának gyereket cserélni egymással, és akkor a gyerekek itt lehetnének heteket, hónapokat, éveket át Magyarországon, mint régen. Ezt próbáljuk megoldani, hogy ilyen vagy ehhez hasonló programokat hozunk létre.

A másik ami fontos cél, hogy a hagyományőrzés ne szakadjon meg. A hagyományőrzés hagyományos régi módja eltűnt. Viszont létrejött néhány közösség, ami ezzel foglalkozik. A mi közösségünk is ilyen.

A Szélrózsa Néptánc Együttes 14 csoportól áll, és van 300 gyerek és felnőtt tagja. Itt lehet énekelni, táncolni, kézműveskedni, és egy kicsit közelebb kerülni a hagyományokhoz. Ahhoz hogy ezt mi tudjuk csinálni, nagyon szép példákat látunk a határon túlról. Főleg olyan helyeken, amik zártabb települések, amiknél kicsit később köszöntött be a globalizáció, és megvannak még a gyökerek.”

 

gyepuk_nepe_kiallitas3

 

Három kívánság

 

Mit kívánna a Gyepűk Népe Alapítvány születésnapja alkalmából?

 

„Egy kis szünetet és  pihenést. 15 év úgy telt el hogy folyamatos munka volt. Éves szinten 40 programot szerveztünk. Ezek évről évre megismétlődnek. Igen hatékony ilyen szempontból az alapítvány. Fárasztó, de örömteli.

Talán azt kívánnám, hogy még többen kapcsolódjanak be és vegyenek le valamennyi terhet a vállunkról, és még jobban osszuk meg a munkát. Úgy látszik, hogy a világ elvárja, hogy mindig jobbak legyünk és többet eredményt érjünk el. Azonban nem lehet mindig mindent felülírni és annál jobbat és többet csinálni. Egy alapítvány akkor működik jól, ha minél több embert mozgat meg.

Szerintem elértük a teljesítőképességünk határát.

Ezen felül azt kívánom még, hogy legalább ezen a szinten tudjunk még 15 évet dolgozni, és talán még azt, hogy ne legyen szükség a munkánkra, mert az azt jelentené hogy itt a Kárpát medencében minden rendben van.”

 

Boldog születésnapot kívánunk az Alapítványnak és sikeres rendezvényeket a továbbiakban is. Nemsokára moldovai népdalversenyükről is beszámolunk Önöknek, és egy tárlatvezetés keretein belül Tündik Tamás videós formában bemutatja majd portálunkon Önöknek a Városházán kiállított tárgyak történetét is. Tartsanak velünk akkor is!  

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.