Miocén kori élmények Miskolcon: megnyílt a Pannon-tenger Tár

Az Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsáriciprus-erdő és kora, valamint A Kárpátok ásványai című állandó kiállítással nyitotta meg kapuit a köztudatban Pannon-tenger múzeumként ismert Földtörténeti és Természetrajzi Tár a miskolci Herman Ottó Múzeumban szerdán.

 

 

“Miskolc és a kultúra nem létezhetnek egymás nélkül” – hangoztatta az ünnepélyes megnyitón Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Emlékeztetett arra, hogy óriási szenzációt jelentettek a Borsod megyei Bükkábrányban 2007-ben megtalált mocsárciprusok. Felidézte, hogy a famatuzsálemek elhelyezése komoly munkát jelentett, és széles körű összefogást igényelt.

bukkabranyi_mocsari_ciprus_erdo__miskolc2013

A Pannon-tenger múzeumban, amely egy új épületszárnyban kapott helyet, a 7,6 millió éves bükkábrányi mocsárciprusok mellett a Kárpát-medence (Pannon-medence) kialakulását, a rudabányai ősmajomhoz kapcsolódó kutatásokat és a Kárpátok ásványait mutatják be.

A 435 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg. A Pannon-tenger múzeumával “huszonegyedik századi turistalátványosság született, amely nemcsak tanít és szórakoztat, de követendő példát is ad, ugyanakkor bővíti a miskolci és a regionális kulturális palettát” – fűzte hozzá az államtitkár.

Halász János kitért arra is, hogy a Herman Ottó Múzeum megújulása a kulturális intézményrendszer átfogó átalakításának sikerét igazolja. Tekintettel a közgyűjteményben zajló, magas színvonalú szakmai munkára, a múzeum állami támogatása jövőre 12 millió forinttal nő.

Az államtitkár megjegyezte, hogy ez a munka csak most kezdődődött, épp megnyitották az új tárlatot, máris a következő lehetőséget tervezik az intézményben. Bejelentette, hogy a jövő évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma 14 millió forintos múzeumszakmai támogatásának köszönhetően az intézmény újabb, interaktív, közönségbarát kiállítás megvalósítására készül, amellyel a magyar honfoglalás korának a térséghez kapcsolódó leleteit mutatja be.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.