Évtizedek óta fogva tartott “rabszolgákat” szabadítottak ki Londonban

 Évtizedek óta fogva tartott “rabszolgákat” sikerült kiszabadítani egy londoni házból – közölte csütörtökön a Scotland Yard.

 

 

A londoni rendőrség tájékoztatása szerint egy 69 éves malajziai, egy 57 éves ír és egy 30 éves brit nőről van szó. A vizsgálat eddigi adatai szerint mindegyiküket legalább harminc évig tartották szolgasorban; a legfiatalabb egész eddigi életét fogságban töltötte.

A rendőrségi fellépés előzményeként az egyik nő kapcsolatba tudott lépni egy jótékonysági szervezettel, amelynek elmondta, hogy több mint 30 éve tartják akarata ellenére egy házban.

A Scotland Yard egy 67 éves nőt és egy szintén 67 éves férfit őrizetbe vett. A kiszabadított – a rendőrségi leírás szerint “súlyosan traumatikus” állapotban lévő – nőket, akik nem állnak rokonságban egymással, közelebbről nem azonosított biztonságos helyre vitték.

Kevin Hyland, a rendőrségi vizsgálatot vezető detektív csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a most kiszabadított három nőnek valamelyes, “igen korlátozott” mozgásszabadsága volt ugyan, de az utóbbi harminc év nagy részét az épületen belül töltötték.

Hyland hozzátette: a Scotland Yard történetében előfordult már olyan, hogy valakit tíz év fogság után szabadítottak ki, de a mostanihoz fogható esetet a londoni rendőrség eddig nem ismert.

A vizsgálat még a múlt hónapban kezdődött, amikor az ír nő látott egy riportműsort a Sky News hírtelevízióban a Freedom Charity nevű, elsősorban Nagy-Britanniába csempészett és akaratukon kívül házasságba kényszerített külföldi nőkön segítő jótékonysági szervezet tevékenységéről.

A Freedom Charity vezetője, Aneeta Prem a Sky Newsnak csütörtök este elmondta: egyelőre nem tárhat fel sok részletet az ügyről, de annyit elárulhat, hogy az ír nőnek sikerült telefonon felhívnia a szervezetet, és elmondania, hogy évtizedek óta fogva tartják két társával együtt.

A jótékonysági szervezet azonnal értesítette a Scotland Yardot, és az ügy felderítésében is részt vett. Miután sikerült azonosítani a dél-londoni Lambeth kerületben lévő épületet, a szervezet és a rendőrség szakértői együtt kivonultak és kiszabadították a három nőt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.