Küm: Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg

A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek.

 

 

A tárca közleményében kiemelték: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának szerdai döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére.

Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól “felettébb aggályos” – fogalmaztak.

Mint írták, a romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját “szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt” fosztják meg a kitüntetéstől. Tőkés László közel 25 évvel ezelőtt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia érdekében küzdött a demokráciáért és a szabadságért, és azóta is következetesen kiáll az emberi jogok védelme mellett – hangsúlyozták a közleményben.

A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke bejelentette, hogy méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az európai parlamenti képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

 

EP-képviselők Tőkés László védelmében

Levélben fordult Victor Ponta román miniszterelnökhöz az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnöke, Göran Lindblad, valamint több EP-képviselő, akik védelmükbe vették Tőkés Lászlót, és a romániai rendszerváltásban játszott szerepét méltatták – derül ki Tőkés László sajtóirodájának szerdai közleményéből.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint Lindlab arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy Románia európaiságát kérdőjelezi meg, ha visszavonják Tőkés Lászlótól az 1989-es romániai forradalom kirobbantásában betöltött szerepéért odaítélt Románia Csillaga Érdemrendet.

Úgy véli, hogy a Tőkés László ellen indított romániai eljárás egyet jelent az erdélyi EP-képviselő politikai érdemeinek megkérdőjelezésével. A negyvenhárom szervezetet tömörítő platform elnöke emlékezteti a miniszterelnököt, hogy Románia az Európai Unió, illetve az Európa Tanács tagja, így kötelessége tiszteletben tartani az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai egyezményeket. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy európai demokratikus jogállamban bárkit is azért üldözzenek, mert a szabad véleménynyilvánítás jogával élt.

Szintén szerdán tizenegy európai parlamenti képviselő ugyancsak levélben fordult Pontához, amelyben Tőkés Lászlónak a romániai rendszerváltásban játszott szerepét méltatták. Azt írták, hogy ma Románia az ő hozzájárulása nélkül nem tartozhatna az Európai Unió országainak családjához.

A levél aláírói között szerepel Sandra Kalniete, Szájer József, Andrey Kovatchev, Zuzana Roithová, Inese Vaidere, Krisjanis Karins, Milan Zver, Bernd Posselt, Ramon Tremosa i Balcells, Jim Higgins és Francois Alfonsi.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.