Kartellbírság a bankoknak – Az OTP bírósághoz fordul, az Erste és a K&H vizsgálódik

Az OTP Bank és az MKB Bank bírósághoz fordul a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elmarasztaló határozata miatt; az Erste Bank Hungary Zrt. és a K&H Bank jelenleg vizsgálja az ügyet, és később dönt a jogi lépésekről, a bankszövetség nem kommentálja a versenyhivatali döntést.

 

 

Az OTP Bank nem követte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapításokat megalapozatlannak tartja, ezért a bírósághoz fordul – közölte a pénzintézet az MTI érdeklődésére szerdán.

Nem fogadja el a GVH Versenytanácsának keddi határozatában foglaltakat az MKB Bank sem, bírósághoz fordul annak érdekében, hogy kiderüljön: jogszerűen járt el a végtörlesztések előkészítésében és lebonyolításában – tájékoztatta a bank az MTI-t.

A Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H) azt válaszolta: tanulmányozza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, és később dönt annak esetleges bíróság előtti megtámadásáról.

Az Erste Bank pedig azt közölte, hogy jelenleg vizsgálják a versenyhivatal döntésével kapcsolatos, közel 100 oldalas határozatot, az esetleges jogi lépésekről később döntenek. Hozzátették: fenntartják az eljárás során végig képviselt álláspontjukat, miszerint az Erste a végtörlesztés kapcsán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal, nem osztott meg üzleti titkokat, és semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg a többi bankkal.

Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste a Magyar Bankszövetséget is, a szervezet nem kívánta kommentálni a versenyhivatal döntését.

A GVH tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki. Azt állapította meg a hivatal, hogy 2011. szeptembere és 2012. januárja között a bankok a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozásával jogsértést valósítottak meg a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében úgy, hogy összehangolták a stratégiájukat, és ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással.

A GVH az OTP-t több mint 3,9 milliárd forintra bírságolta, az Erste 1,7 milliárd forintos, a Kereskedelmi és Hitelbank 983,3 milliós, a CIB Bank 835,4 milliós, az MKB 783 milliós, a Raiffeisen 583,6 milliós, az UniCredit 306,3 milliós, az UCB Ingatlanhitel Zrt. 63,2 milliós, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank 1 millió forintos, a Citibank pedig 800 ezer forintos bírságot kapott.

Az OTP Bank szerdai közleményében leszögezte: nyilvánosan hozzáférhető információkat és belső üzleti számításokat mérlegelve születtek az üzletileg ésszerű lépések. “A bank nem követett el versenyjogsértést a vizsgálatban érintett forinthitelek üzleti paramétereinek meghatározásakor, ezért a GVH döntése miatt a határozat felülvizsgálatát kezdeményezi a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál” – fogalmaz a bank. Kiemelték: az OTP jogkövető magatartást tanúsított, a vonatkozó törvényi előírásokat maradéktalanul betartotta.

A közlemény szerint a végtörlesztéshez kapcsolódóan új hitelkiváltó terméket vezettek be, személyi és tárgyi kapacitásainak határáig elmenve, meghosszabbított nyitva tartással, erőforrásai átcsoportosításával biztosította a hitelkiváltás lehetőségét ügyfelei számára, ennek következtében nem maradt olyan megalapozott hiteligény, amit nem elégítettek ki. A hitelkiváltó konstrukciónak is köszönhetően az OTP Bank forinthitel állománya a vizsgált időszakban lényegesen megnövekedett, ez önmagában is cáfolja a GVH által vélelmezett versenykorlátozó tevékenységet – fogalmaznak.

Az OTP Bank a kiszabott bírságot a törvényi előírásoknak megfelelően befizeti, ugyanakkor a bírság összegét is aránytalanul magasnak és diszkriminatívnak tartja, ugyanis a GVH a bankokra kiszabott bírság több mint 40 százalékát rótta ki rá, miközben a bank részesedése a devizaalapú hitelezésből nem éri el a 20 százalékot – olvasható a közleményben.

Az MKB Bank teljes mértékben megalapozatlannak tekinti a GVH Versenytanácsa határozatában foglaltakat. Közleménye szerint továbbra is fenntartja a fix árfolyamú végtörlesztésekkel kapcsolatos versenyfelügyeleti eljárásban következetesen képviselt álláspontját, amely szerint a végtörlesztéssel kapcsolatos tevékenysége során mindenben a jogszabályi feltételeknek megfelelően, jogszerűen járt el, a tisztességtelen piaci magatartás tilalmára vonatkozó szabályokat semmilyen módon nem sértette meg.

Ezen a véleményen a GVH mostani, tetemes bírságot kiszabó határozata sem változtat. Álláspontja védelme érdekében az MKB Bank – amely piaci részesedéséhez és a banki átlaghoz képest is jóval nagyobb részarányt vállalt a végtörlesztésből – bírósághoz fordul – írja közleményében a hitelintézet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.