Orbán: önkormányzati gazdaságfejlesztési tervek kellenek a nagyobb gazdasági növekedéshez

Magyarország akkor tud feljebb lépni az 1-2 százalékos gazdasági növekedés szintjéről, ha ezt a törekvést az önkormányzatok gazdaságfejlesztési tervek készítésével segítik – mondta Orbán Viktor kedden Kaposváron.

 

A miniszterelnök a Magyar Cukor Zrt. cukorsilójának átadási ünnepségén mondott beszédében hangsúlyozta: a kormány ezért is köti gazdaságfejlesztési tervek készítéséhez a nagyvárosok teljes állami adósságátvállalását.

A gazdasági teljesítmény a harmadik negyedéves adatok alapján alakul, de még sokat kell dolgozni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési tervek egyúttal iránytűként is szolgálnak ahhoz, hogy Magyarország élni tudjon a 2014-2020 közötti európai uniós pénzügyi támogatások nyújtotta lehetőségekkel.

A kormányfő közölte azt is, hogy kedden Kaposvár polgármesterével, Szita Károllyal (Fidesz-KDNP) tárgyalt a somogyi megyeszékhely adósságának átvállalásáról. Mint minden nagyvárostól, ezért Kaposvártól is fejlesztési tervet kér cserébe – jegyezte meg.

Répás Orsolya, a városháza szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: Kaposvár adóssága kamatokkal együtt mintegy 7 milliárd forint.

A szóvivő a kormány által elvárt fejlesztési tervvel kapcsolatban közölte, hogy az a “Somogy megye lesz Magyarország éléskamrája” mottó alapján készül, a terv alapját a közelmúltban elindított és a helyi adottságokra épülő élelmiszerprogram adja. Ennek köszönhetően a jövőben Kaposváron megháromszorozódik, Somogy megyében pedig a sokszorosára nő az élelmiszeriparban dolgozók száma.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.