Több százmilliós adóhiány egy neves plasztikai sebésznél

Egy országosan ismert plasztikai sebésznél tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a gyanú szerint több százmilliós nagyságrendben titkolta el bevételeit. Az orvos a tetemes adóhiány megfizetése mellett büntetőjogi következményekre is számíthat – közölte az adóhatóság.

A NAV közleményében ismerteti: újabb plasztikai sebészről derült ki, hogy jelentős összegű bevételt titkolt el az adóhatóság elől. A neves orvos a szépségiparban folytatott korábbi adatgyűjtés során vált gyanússá a NAV szakembereinek.

A pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök az adózatlan forintok nyomát kutatva bírói engedéllyel, ügyész jelenlétében egyszerre hét helyszínen tartottak házkutatást – többek között a sebész lakásán és rendelőjében -, iratokat foglaltak le és lementették a számítógépek adatait.

Kiderült, a sebész csupán a tízezer forintos nagyságrendű konzultációs díjakat és néhány műtéti díjat rögzített a hivatalos számlázó programban, miközben kétszáznál is több páciense volt, köztük milliós műtéteket fizetők is.

A NAV jelenleg több évre visszamenőleg ellenőrzi az orvos és cégének társasági adó, áfa-, és szja-bevallásait, vizsgálva a sebész vagyongyarapodását is. A házkutatás során nyert adatok feldolgozása – a páciensek adatainak védelme mellett – és az adócsalás mértékének megállapítása folyamatban van, de az már most látszik, hogy százmilliós nagyságrendű eltitkolt bevételről van szó. A várható adóhiány a hozzá kapcsolódó szankciókkal (adóbírsággal, késedelmi pótlékkal) együtt akár több százmillió forint is lehet.

A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság költségvetési csalás miatt büntető feljelentést tett a NAV illetékes bűnügyi igazgatóságánál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.